Analisten zien koopopportuniteit

De forse daling die het aandeel Wereldhave Belgium vandaag treft, vormt een koopopportuniteit, vinden analisten. Zij vinden de reactie op het artikel in De Tijd van zaterdag overdreven en schrijven ze toe aan particuliere beleggers en aan overgevoeligheid in de markt met het eindejaar voor de deur. Alle analisten zijn het er over eens dat de kans bijzonder klein is dat het tot een liquidatie van de vastgoedbevak komt.

(tijd) De Tijd schreef zaterdag dat het Brusselse parket ook na bijkomend onderzoek de ontbinding van Wereldhave Belgium blijft vorderen, evenals de verbeurdverklaring van het Luikse winkelcomplex Belle-Ile. Daarnaast wordt de doorverwijzing van de gedelegeerd bestuurder van Wereldhave, Gijsbert Verweij, en van ex-bestuurder Rene Annaert naar de strafrechter gevorderd. Zij worden ervan verdacht in 1993 een frauduleuze kasgeldconstructie te hebben opgezet met de Zweed Jarl Asmundsen. In reactie op dit bericht keldert Wereldhave Belgium vandaag. Omstreeks 13.45 uur bedraagt het verlies 9,3 procent tot 60,35 euro.

Wereldhave Belgium is officieel nog van niets op de hoogte en wil daarom nog geen commentaar geven. "Het bedrijf wacht af tot er een rechtszaak van komt en zal dan pas bij de eerste verdediging reageren", zegt analist Stephan Van Weeren van Petercam Amsterdam.

"Het zware verlies van het aandeel Wereldhave Belgium is wat voorbarig, want er is nog geen casus voor het Brusselse hof, alleen maar aanzetten tot", merkt Van Weeren op. De kans dat op een rechtszaak Wereldhave Belgium voor het 'hele pakket' wordt veroordeeld, acht hij erg klein. Hij wijst er ook op dat het Nederlandse moederbedrijf Wereldhave garant staat voor de belastingclaim van 50,9 miljoen euro. "Gezien zijn huidige financiele situatie kan Wereldhave dit wel dragen, al zou het natuurlijk wel een flinke aderlating zijn. Voor zo'n bedrag koop je al een aardig kantoorgebouw", klinkt het.

Ook Herman van der Loos van ING Wholesale Banking maakt zich niet te veel zorgen. Echt nieuws is er naar zijn mening niet, behalve dat bijkomend onderzoek niet gunstig is uitgevallen voor het bedrijf. Ook hij acht een liquidatie van Wereldhave Belgiuim hoogst onwaarschijnlijk. "Maar als het zover zou komen, zou dat rampzalig zijn voor de markt", merkt hij op. Ook voor het bedrijf natuurlijk, maar minder voor de belegger, omdat Wereldhave Belgium maar amper boven zijn netto actiefwaarde noteert. Dat is dan wel zonder rekening te houden met een eventuele inbeslagname van Belle-Ile, het grootste winkelcomplex van de bevak en goed voor meer dan 20 procent van de portefeuillewaarde.

Matthijs Storm van Fortis Bank berekende de netto actiefwaarde bij liquidatie op 62,80 euro per aandeel, maar ook hij acht de kans bijzonder klein dat het zo ver komt. "Ik heb nog nooit meegemaakt dat een onderneming geliquideerd wordt op basis van een bepaalde transactie", zegt hij. Hij ziet met andere woorden weinig risico voor de belegger en vindt de huidige koersval zeker een koopopportuniteit.

Alle analisten zijn overigens positief over Wereldhave Belgium als bedrijf. De portefeuille van de vastgoedbevak bestaat voor ongeveer 60 procent uit shoppingcentra en dit onderdeel omschrijft Storm als 'heel sterk'. De winkelcomplexen halen immers een netto yield van rond de 7 procent, wat heel hoog is. Het kantoorgedeelte van de portefeuille is veel zwakker. Dat heeft volgens Storm zowel met de zwakte van de Brusselse periferie te maken als met de Belgische 3/6/9-leasestructuur. "Op korte termijn is het neerwaarts risico voor het aandeel beperkt", zegt de analist. Hij ziet daarentegen opwaarts potentieel door de beslissing om twee shoppingcentra, in Nijvel en Doornik, te herontwikkelen met schulden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud