Analyse: Fokker-vloot was donkere schaduw boven VLM

Met VLM koopt Air France-KLM een kerngezond bedrijf. Het concern heeft de afgelopen negen jaar steeds winst gemaakt en eigenaar Jaap Rosen Jacobsen betitelde VLM gisteren dan ook als 'een juweel onder de regionale luchtvaartmaatschappijen'. De snel verouderende vloot van Fokker-vliegtuigen van de VLM was echter een bron van zorg van veel analisten.

De juwelen-status die Rosen Jacobsen al sinds jaar en dag aan VLM kleeft, heeft het bedrijf voor een groot gedeelte te danken aan de niche waarin het zich beweegt. VLM richt zich vooral op de zakenreiziger. Daar komt nog eens bij dat de kleine regionale luchthavens en de bijbehorende luchtvaartmaatschappijen de afgelopen jaren de wind flink in de rug hebben gehad. Dat kwam paradoxaal genoeg vooral door de sterk verscherpte veiligheidsmaatregelen op de grote luchthavens naar aanleiding van de aanslagen op de twin towers van het WTC in New York op 11 september 2001. De tijdrovende controles en vaak lange aanschuiftijden deden zakenreizigers naar alternatieven zoeken. Die vonden ze vooral bij de kleine vliegvelden waar de controles en veiligheidsmaatregelen minder draconisch zijn en minder tijd in beslag nemen. Dat was koren op de molen voor regionale luchtvaartmaatschappijen als VLM.

British Airways

De overname van VLM door Air France-KLM is een tegenslag voor British Airways. De Britse luchtvaartmaatschappij deed eerder dit jaar al een voorzichtige poging om een voet tussen de deur te krijgen bij de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia. Twee Spaanse grootaandeelhouders hadden hun belang in Iberia in de etalage gezet. Nadat Air France-KLM zich ook als overnamekandidaat meldde, besloten de aandeelhouders in een nationalistische reflex hun belang aan een Spaanse bank te verkopen.
British Airways gold lange tijd ook als een belangrijke kandidaat om VLM over te nemen. Op die manier zou de Britse maatschappij immers een belangrijke regionale concurrent op de thuismarkt onschadelijk maken. Ook nu moet BA dus opnieuw het onderspit delven.

Samenwerking

VLM en Air France-KLM zijn geen onbekenden voor elkaar. De twee maatschappijen werken al jarenlang samen. Air France-KLM-dochter CityHopper huurt geregeld vliegtuigen en piloten van VLM-dochter Denim Verder verricht de onderhouds-poot van VLM ook het technisch onderhoud voor enkele Fokker-vliegtuigen van KLM in Rotterdam.
Eind juni doken dan ook opnieuw geruchten de kop op over een nakende overname van VLM door Air France-KLM. Een woordvoerder van KLM bevestigde zelfs dat er gesprekken werden gevoerd met VLM, maar eigenaar Rosen Jacobsen ontkende alles. 'Ja, natuurlijk praat ik vaak met KLM, maar nee: ik voer geen overnamegesprekken over VLM met Air France-KLM,' zei Rosen Jacobsen op 20 juni nog in een gesprek met De Tijd.

Vervanging

Het zijn juist die Fokker-toestellen die Rosen Jacobsen wellicht hebben doen besluiten zijn teerbeminde VLM te verkopen. De Nederlandse vliegtuigbouwer Fokker is immers al meer dan een decennium failliet. Daardoor droogt de markt voor Fokkers, de bijbehorende onderdelen en de know-how voor het onderhoud van de toestellen langzaam maar zeker op. De Fokker-vloot van VLM is gemiddeld meer dan vijfiten jaar oud. Vervanging door niet-Fokker-toestellen is niet alleen technisch gecompliceerd, naar vereist vooral een forse financiële investering. Analisten hebben zich de afgelopen jaren regelmatig hardop afgevraagd of Rosen Jacobsen genoeg financiële armslag heeft om zijn omvangrijke Fokker-vloot te vervangen. Rosen Jacobsen zelf heeft die twijfels altijd luchthartig van de hand gewezen. VLM zou over voldoende contanten beschikken om zijn vloot via leasecontracten te vernieuwen.

De verkoop van VLM Airlines betekent geenszins het vertrek van ondernemer Jaap Rosen Jacobsen uit de luchtvaartsector. Jacobsens investeringsvehikel Panta Holdings bezit naast VLM sinds 2005 ook de luchtvaartmaatschappij Denim die net als de VLM voornamelijk met Fokker-vliegtuigen vliegt. De vloot van Denim bestaat uit negentien toestellen die jaarlijks ruim 35.000 vluchten uitvoeren. BaK

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud