Anciaux onderzoekt extra nachtvluchten voor DHL

(tijd/belga) - De federale minister van Mobiliteit, Bert Anciaux, onderzoekt hoeveel extra nachtvluchten de luchthaven van Zaventem aankan. Dat zegt zijn woordvoerster in een reactie op de uitbreidingsplannen van DHL. De logistieke en expressdochter van Deutsche Post wil de capaciteit van zijn Europees netwerk aanzienlijk uitbreiden en dat levert ten minste 1.000 nieuwe banen op. 'De luchthaven van Zaventem biedt daartoe de beste mogelijkheden, maar dan moet de overheid de nodige soepelheid beloven inzake nachtvluchten', stelt het bedrijf.

foto belga: Een vrachtvliegtuig van DHL op de luchthaven van Zaventem.

'DHL heeft belangrijke expansieplannen in het kader van de integratie van onze activiteiten met ons zusterbedrijf Van Gend & Loos', zegt Xavier De Buck, de woordvoerder en commercieel directeur van DHL International. DHL en Van Gend & Loos behoren allebei tot de groep Deutsche Post. 'Daarom willen we de capaciteit van ons luchtnetwerk uitbreiden en we zouden dat graag in Zaventem doen', vervolgt De Buck. De investering creëert ten minste 1.000 banen.

'Het aantal nachtvluchten kan niet ongelimiteerd stijgen. Maar de limiet ligt nog een beetje hoger. Er is nog een kleine marge. Maar hoe groot die marge is, moet worden onderzocht ', zegt Lot Wildemeersch, de woordvoerster van minister Anciaux. 'Wij zullen de vraag van DHL onderzoeken en een beslissing treffen in functie van het economisch aspect en de geluidshinder', voegt Wildemeersch toe.

Het kernkabinet heeft het dossier DHL gisteren besproken en de luchthavenexploitant BIAC bevestigt de investeringsplannen van DHL. Een BIAC-betrokkene heeft het over 'verkennende gesprekken'. 'Het betreft de uitbreiding van het sorteercentrum en in een later stadium bijkomende nachtvluchten.' De Buck zegt dat er 'waarschijnlijk' meer nachtvluchten komen.

De Buck zegt dat de nationale luchthaven van Zaventem tal van troeven heeft, maar dat DHL in ruil wel de nodige 'garanties' wil. 'We hebben geen probleem met het spreidingsplan van minister Anciaux als de veiligheid en de vlotte afwerking van de operaties niet in het gedrang komen. Maar we willen wel zekerheid dat de nachtvluchten blijven.' DHL heeft overdag nauwelijks activiteiten, zegt De Buck.

De Buck zegt dat ook andere luchthavens in de running zijn. DHL wil in de loop van het eerste halfjaar van 2004 een beslissing nemen. De uitvoering van de investering is gespreid over verschillende jaren. De Vlaamse minister van Economie, Patricia Ceysens, belooft subsidies voor geluidsarme vliegtuigen als de investering concreter wordt.

DHL biedt werk aan 2.700 mensen op de luchthaven. De groep Deutsche Post heeft 5.500 werknemers in ons land.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud