Anglo American boekt lagere nettowinst in eerste helft

(tijd-nieuwslijn) - De producent van edele metalen Anglo American zag in de eerste jaarhelft zijn nettowinst dalen tot USD 767 miljoen, tegen USD 2,64 miljard een jaar eerder. De netto courante winst voor goodwill zakte van USD 847 tot 840 miljoen. Daarmee doet de groep het beter dan analisten hadden verwacht.

De netto courante winst per aandeel steeg van USD 0,55 tot 0,60. Anglo vernietigde 163 miljoen aandelen als gevolg van de overname van de diamantgroep De Beers. De Beers werd vorig jaar door de familie Oppenheimer van de beurs gehaald. De Oppenheimers hebben 40% in de diamantgroep; Anglo American, dat ook door de familie wordt gecontroleerd, 45% en Debswana, de joint venture tussen de regering van Botswana en De Beers, 15%.

De uiteindelijke nettowinst per aandeel zakte van USD 1,72 tot 0,54. Vorig jaar werd de nettowinst van Anglo American de hoogte ingeduwd door de verkoop van aandelen in FirstRand en Billiton. Op operationeel niveau deed de platinumdivisie van de groep het slecht. Dat is onder meer te wijten aan een daling van de vraag van autofabrikanten. De andere afdelingen, waaronder goud en diamant, konden echter de slechte prestaties van platinum grotendeels opvangen.

De omzet daalde over de voorbije zes maanden van USD 9,81 tot 9,57 miljard. Anglo American houdt zijn interimdividend op USD 0,15. Anglo maakte ook bekend dat het zijn belang in Gold Fields optrok tot 20% en zijn participatie in Anglo Platinum tot 63,8%.

Over de tweede jaarhelft blijft de groep vaag en wijst op haar afhankelijkheid van de algemene economische evolutie. De visibiliteit voor grondstoffenprijzen is erg laag, maar Anglo is er zeker van dat de kostenbesparingen en zijn geografische spreiding de resultaten zullen ondersteunen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud