Anhyp-erfenis trekt naar beurs

De Belgische vastgoedgroep Banimmo, een erfenis van de Anhyp-groep, werkt aan een beursintroductie op de Eerste Markt van Euronext Brussel. Dat vernam de redactie. De omvang en de timing van de introductie zijn vooralsnog niet bekend. Banimmo is gespecialiseerd in de renovatie en de herpositionering van gebouwen die in verval zijn of uit de gratie gevallen zijn. Onder meer de Brusselse Brouckèretoren is eigendom van de vastgoedgroep.

(tijd) Banimmo heeft vandaag ongeveer 300 miljoen euro vastgoed in eigendom. Zowat het bekendste gebouw van de groep is de Brusselse Brouckèretoren. Ook het Atlantic House aan de Antwerpse Noorderlaan is eigendom van Banimmo. Behalve kantoren heeft Banimmo ook winkels, hotel- en conferentieactiviteiten in portefeuille. Recentelijk nog pompte de vastgoedgroep 33 miljoen euro in de renovatie van het conferentiecentrum Dolce La Hulpe Brussels (ex-IBM La Hulpe) in Ter Hulpen. Ze haalde over 2006 dankzij de verkoop van gebouwen een nettowinst van 17,8 miljoen euro. Banimmo heeft een balanstotaal van 217 miljoen euro.

Bij de Franse vastgoedgroep Affine, eigenaar van 69 procent van Banimmo, wil men geen commentaar kwijt over de beursplannen. Didrick Van Caloen, de algemeen directeur van Banimmo, vindt dat het te vroeg is om met iets naar buiten te komen. 'We bestuderen de mogelijkheid, net als vele andere vastgoedgroepen', zegt hij.

Banimmo werd in 1995 opgericht in de schoot van de voormalige bank Anhyp. Banimmo had twee grote doelstellingen. Enerzijds moest het de betere gebouwen herwaarderen die Anhyp als onderpand op dubieuze leningen had overgehouden. Anderzijds zou Banimmo als promotor zijn eigen gang gaan. Tot het jaar 2000 bleef Banimmo een onderdeel van Anhyp, dat door AXA Belgium werd overgenomen. Daarna kwam het vastgoedbedrijf achtereenvolgens in handen van Pricoa en Lend Lease.

Affine

De huidige hoofdaandeelhouder van Banimmo is de Franse beursgenoteerde vastgoedgroep Affine. De zes uitvoerende managers van Banimmo hebben de overige 31 procent in handen. Affine heeft 98 gebouwen in eigendom, goed voor een totale waarde van ongeveer 740 miljoen euro. Banimmo en Affine zijn met een belang van 25 procent de referentieaandeelhouders van de vastgoedbevak Montea. Die is gespecialiseerd in logistiek vastgoed en maakte eind oktober zijn intrede op Euronext Brussel. Montea heeft een portefeuille van ongeveer 110 miljoen euro.

Banimmo trekt binnenkort naar de beurs maar niet onder de vorm van een vastgoedbevak. Een bevak heeft gebouwen in zijn bezit en verhuurt die. Dergelijke bedrijven genieten van een fiscaal voordelig statuut als ze aan een reeks verplichtingen voldoen. Zo mogen ze slechts in beperkte mate vastgoedontwikkelingen doen, moeten ze een 'free float' (percentage vrij verhandelbare aandelen) van minstens 30 procent hebben en mag hun schuldgraad 65 procent niet overschrijven. 'Wij situeren onze activiteiten ergens tussen de klassieke promotor en de vastgoedbevak. Wij kopen, renoveren, doen het project draaien en zullen op een dag misschien ooit verkopen', verklaarde de Amoury de Crombrugghe, investeringsmanager bij Banimmo, begin dit jaar.

DS/MS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud