Antwerpse raffinaderij BRC in handen van Nederlandse holding

(belga) - RIVR Acquisition, de Nederlandse holding van Petroplus, heeft de Antwerpse raffinaderij Belgian Refining Corporation (BRC) overgenomen. Dat maakt RIVR Acquisition donderdag bekend. De koopprijs werd niet meegedeeld. De overname dient nog de goedkeuring van de concurrentie-autoriteiten te krijgen, maar verwacht wordt dat de transactie in het tweede kwartaal van 2006 gerealiseerd wordt. BRC telt 210 werknemers. De overname leidt niet ontslagen.

Het Antwerpse BRC, de enige onafhankelijke olieraffinaderij van België, maakt deel uit van European Petropleum Holdings N.V. (EPH). RIVR zal door de aankoop van het EPH-geheel in Europa vier raffinaderijen bezitten en beheren: één in Teesside (Verenigd Koninkrijk), twee in Antwerpen (waaronder nu ook BRC) en één in het Zwitserse Cressier.

Deze overname zal resulteren in een toename van de raffinagecapaciteit van 240.000 naar 335.000 vaten per dag en stelt de groep in staat ook Russische ruwe olie (sour crude) te verwerken. 'Petroplus en EPH samen, als twee entiteiten binnen de RIVR groep, hebben de mogelijkheid om uit te groeien tot Europa's sterkste onafhankelijke raffinaderij', stelt gedelegeerd bestuurder Christian Cleret van EPH in de mededeling.

BRC, dat in 1934 werd opgericht onder de naam Redeventza, kan jaarlijks 5,5 miljoen ton ruwe aardolie verwerken tot benzine, stookolie en gasolie. Andere producten zijn propaan- en butaangas, zwavel en nafta, een belangrijke grondstof voor de nabijgelegen petrochemische industrie. Belgian Refining Corporation voert ruim 70 procent van de productie uit naar de buurlanden en de Verenigde Staten. Het raffinagebedrijf realiseerde vorig jaar een omzet van 240 miljoen euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud