Arbeiders Case New Holland opnieuw aan het werk

(belga) - De arbeiders bij landbouwmachineproducent Case New Holland (CNH) in Zedelgem hebben dinsdag na een personeelsvergadering het werk hervat. Ze hadden maandagmorgen het werk neergelegd uit protest tegen de voorgestelde maatregelen in het eindeloopbaandebat.

De staking van maandag werd gebroken door een beschikking van de Brugse arbeidsrechter. De directie bekwam van de Brugse arbeidsrechtbank een dwangsom van duizend euro per uur en per werkwillige die werd verhinderd. De vakbonden zullen deze gerechtelijke uitspraak juridisch aanvechten.

'Er zijn tot vrijdag geen nieuwe acties gepland. Maar ik kan niet garanderen dat er geen prikacties zullen volgen', zei vakbondssecretaris Luc Logghe van ACV-metaal.

De arbeiders kwamen dinsdag om 7.30 uur in de refter van het bedrijf bijeen voor een vergadering. Daar kregen ze eerst de vakbondsvertegenwoordigers te horen over de eindeloopbaanproblematiek en over de houding van de directie ten aanzien van hun staking van maandag.

De vakbonden en de directie zaten dinsdagmorgen ook bij elkaar. De vakbonden vroegen de directie af te zien van de dwangsom, maar er kwam weinig toegeving. 'Als de werkwilligen nog worden tegengehouden, zal de directie de dwangsom laten uitvoeren', verklaarde vakbondssecretaris Ronny De Vuyst van ABVV-metaal. 'Wij vroegen om de beschikking deze week te laten rusten, maar de directie wilde op dit punt niet toegeven.'

De directie sprak daarop zelf de arbeiders toe. Daarin benadrukte ze de internationale druk op de vestiging om de sociale vrede te herstellen. Volgens de directie kan de vestiging zich geen vier dagen staking veroorloven. De arbeiders gingen daarop weer aan het werk.

De vakbonden starten dinsdag nog de beroepsprocedure tegen de beschikking van de Brugse rechter. Ze hopen voor vrijdag een uitspraak te hebben. Zoniet vrezen de bonden dat de beschikking van CNH zal gebruikt worden om ook bij andere bedrijven de stakingsposten op te doeken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud