Arbeiders OMCO Aalter weer aan het werk

(belga) - Bij OMCO Aalter, waar moules voor glazen flessen en bokalen worden gemaakt, zijn de arbeiders van de ochtendploeg donderdag weer aan het werk gegaan. Woensdag hadden de arbeiders het werk neergelegd en sindsdien lag de productie in Aalter stil.

Reden van het ongenoegen was het voornemen van de directie om de arbeidsduur te verlengen voor de zowat 130 arbeiders die er werken.

De arbeiders bij OMCO hebben momenteel 24 compensatiedagen, legt Els De Vos van ACV-metaal uit. Ze werken in een 36-uren stelsel maar werken effectief 40 uren per week. Daarom beschikken ze over 24 zogenaamde "arbeidsduurverminderingsdagen". Om de verliezen in Aalter weg te werken, wilde de directie daarvan de helft schrappen. Maar in ruil wilde die volgens de bonden te weinig compensaties geven.

Het voornemen was al bekendgemaakt tijdens een ondernemingsraad in september, maar woensdag ging het arbeiderspersoneel na eerdere onderhandelingen tussen bonden en directie spontaan in staking. Die is nu opgeheven.

Volgens Els De Vos van ACV-Metaal wil de directie tijdens een nieuwe overlegvergadering maandag ook over andere maatregelen spreken om de verliezen van de vestiging in Aalter weg te werken. In tussentijd krijgen de bonden meer financiële informatie in handen. Volgens De Vos kan er nog sprake zijn van minder arbeidsduurverminderingsdagen, maar dan niet zonder compensaties. "De dagen zullen moeten afgekocht worden, bijvoorbeeld met een loonsverhoging".

Als er maandag of daarna geen akkoord wordt bereikt over inleveringen, dan zal de directie ook afstappen van haar aanvankelijke eenzijdige voornemen om 12 van de 24 dagen te schrappen, verzekert De Vos. "Maar wij beseffen dat er iets moet gebeuren om de verliesposten weg te werken. Anders vallen er misschien ontslagen".

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud