Arcelor dwarsboomt plannen Mittal door fusie met Russische staalgroep

Staalgroep Arcelor heeft een witte ridder gevonden in de Russische staalgroep Severstal. De twee willen fuseren in een transactie die de aandelen Arcelor waardeert op 44 euro per aandeel, exclusief een dividend van 1,85 euro.

(tijd) Bijkomend betaalt Arcelor zijn aandeelhouders tot 7,6 miljard euro uit in cash. De rus Alexey Mordashov verkrijgt een belang van 32 procent en wordt zo de grootste aandeelhouder van de gecombineerde groep.

Mittal Steel vindt het voorstel van Arcelor om te fuseren met het Russische Severstal 'tweederangs'. 'Opnieuw probeert het bestuur van Arcelor zijn aandeelhouders te manipuleren om zijn eigen doelstellingen te bereiken', zegt Mittal in een eerste reactie.

De aangekondigde combinatie is het resultaat van 3 jaar strategische discussies, aldus Arcelor en Severstal op een telefonische analistenconferentie. 'Vele sectorgenoten hebben ons benaderd om te zien hoe ze ons konden helpen', aldus bestuursvoorzitter Kinsch. 'De samenwerking met Severstal bleek de beste troeven te hebben.'

Arcelor geeft 295 miljoen nieuwe aandelen uit tegen 44 euro per aandeel, exclusief een dividend van 1,85 euro. Dat is volgens de Luxemburgse staalgroep het dubbele van wat de aandelen waard waren op de dag voor Mittal Steel zijn vijandige bod lanceerde. 'Deze waarde komt perfect overeen met de waardering van de benchmark', aldus gedelegeerd bestuurder Guy Dolle van Arcelor op een telefonische conferentie.

In ruil voor het belang van 32,2 procent in de verruimde Arcelor-groep, brengt de controlerende aandeelhouder van Severstal, Alexey Mordashov, zijn belang van 89,6 procent in Severstal, inclusief de staal- en mijnactiva en de 70,8 procent in de Italiaanse staalmaker Lucchini, in bij Arcelor. Daarbovenop betaalt de 40-jarige Mordashov, de op zes na rijkste man van Rusland, 1,25 miljard euro in cash aan Arcelor. Mordashov zal gedurende 4 jaar zijn belang in Arcelor niet wijzigen en zal het gedurende 5 jaar niet mogen verkopen. De bestaande aandeelhouders van Arcelor behouden ongeveer 67,8 procent.

Volgens het persbericht ontstaat uit de combinatie de grootste staalgroep ter wereld met een omzet van 46 miljard euro, een ebitda van 9 miljard euro en een productie van 70 miljoen ton. De gecombineerde groep wordt de 'onbetwiste' leider in alle productsegmenten, waaronder vlakstaal, langstaal en in de distributie. De combinatie versterkt de leidende positie van Arcelor in de automobielsector. De gecombineerde groep haalt 60 procent van zijn omzet in Europa, 19 procent in Noord-Amerika, 6 procent in Rusland en 9 procent in Zuid-Amerika.

De twee schatten de ebitda-synergieen op 505 miljoen euro per jaar, zonder herstructureringskosten. Deze synergien zijn te danken aan besparingen op vlak van aankkopen, commerciele inspanningen, industriele optimalisaties en technologische transferten. Op vlak van investeringen, is een bespraring van 85 miljoen euro per jaar mogelijk vanaf 2008. Het rendement op het aangewend kapitaal ligt boven 15 procent. 'De gecombineerde onderneming heeft de financiele flexibiliteit om de consolidatie in de staalsector voort te zetten.'

'De raad van bestuur meent dat deze fusie de waarde van Arcelor volledig erkent. Ze biedt in vergelijking met het bod van Mittal aan de aandeelhouders een grotere industriele logica, een grotere waarde en de hoogste standaarden van deugdelijk bestuur', becommentarieert bestuursvoorzitter Kinsch de transactie in het persbericht.

Mordashov zal het nieuwe strategische comite van de gecombineerde groep voorzitten en krijgt het recht om 6 van de 18 bestuurders aan te duiden. Joseph Kinsch en Guy Dolle blijven respectievelijk voorzitter van de raad van bestuur en gedelegeerd bestuurder. Elke bestuurder zal niet-uitvoerend bestuurder zijn en ten minste 9 van hen zijn onafhankelijk.

De twee verwachten dat de transactie in juli dit jaar kan worden afgerond. De aandeelhouders van Arcelor kunnen zich uitspreken over de deal op een aandeelhoudersvergadering op 28 juni. De transactie zal pas doorgaan als ten minste 50 procent van de bestaande aandelen voor de fusie stemt.

Arcelor heeft momenteel een erg verdeeld aandeelhoudersschap en door een derde van de aandelen te verwerven, neemt Severstal in feite de controle, merken analisten op. Dat lijkt aantrekkelijk noch overtuigend voor de bestaande aandeelhouders, vinden zij.

(foto: belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud