Arcelor kiest unaniem voor verhoogd bod Mittal

Arcelor fuseert met Mittal Steel. De groep die ontstaat uit het samengaan van de twee grootste staalgroepen ter wereld, zal Arcelor-Mittal heten en zal 10 procent van de wereldwijde staalproductie controleren.

(foto belga) Guy Dollé, gedelegeerd bestuurder bij Arcelor, treedt af.

(tijd) - Dat meldden Arcelor en Mittal Steel vannacht in aparte persberichten. De gecombineerde staalgigant zal genoteerd zijn op de beurzen van New York, Madrid, Amsterdam, Brussel en Luxemburg.

Mittal biedt omgerekend 25,40 miljard euro in contanten en aandelen. Mittal biedt 13 aandelen Mittal Steel en 150,60 euro in contanten voor 12 aandelen Arcelor, of elf aandelen Mittal voor 7 aandelen Arcelor. Daarmee wordt een aandeel Arcelor gewaardeerd op 40,40 euro.

Hoger bod

Het bod van Mittal Steel ligt 15 procent hoger dan de laatste slotkoers van Arcelor, voordat de handel in het aandeel vorige woensdagmiddag opgeschort werd. Mittal Steel deed eind januari een eerste, vijandig bod op Arcelor van 18,6 miljard euro. In mei verhoogde Mittal zijn bod voor de eerste keer, met 34 procent tot 25,8 miljard euro. Mittal betaalt een premie van 82 procent ten opzichte van de koers van Arcelor van 26 januari.

Na de fusie krijgen de huidige aandeelhouders Arcelor een belang van 50,5 procent in de gecombineerde onderneming. De aandeelhouders Mittal Steel, krijgen een minderheidsbelang van 49,5 procent. De familie Mittal houdt 43,6 procent van het kapitaal en het stemrecht. De nieuwe onderneming zal in Luxemburg gevestigd zijn, op de plaats van de huidige hoofdzetel van Arcelor.

Arcelor-Mittal zal na de fusie een capaciteit hebben van 120 miljoen ton. De inkomsten van de gezamenlijke onderneming zou over 2005 EUR 71,9 miljard hebben bedragen op een pro forma basis.

Management

In eerste instantie zal Joseph Kinsch, de huidige voorzitter van Arcelor, deze functie ook vervullen bij Arcelor-Mittal. Als Kinsch het bedrijf verlaat, neemt Lakshmi Mittal zijn functie over. Aditya Mittal, de huidige financieel directeur van Mittal Steel, liet tijdens de persconferentie maandagmiddag in Luxemburg weten nog geen rol voor zich weggelegd te zien als gedelegeerd bestuurder van de fusiegroep. 'Gegeven mijn gebrek aan ervaring, wil ik me eerst verder in Arcelor gaan verdiepen.'

Hoe het management van de gezamenlijke onderneming eruit gaat zien, werd nog niet bekendgemaakt. Kinsch zei wel dat Arcelor een nieuwe gedelegeerd bestuurder zal aanwijzen. 'Guy Dollé is van mening dat, om de fusie te doen slagen, we meteen een nieuwe CEO moeten aanwijzen', aldus Kinsch. Guy Dolle, de huidige CEO van Arcelor, zal volgens de voorzitter wel nog meehelpen aan de integratie. Dollé heeft zich altijd fel verzet tegen een fusie met Mittal Steel.

Beide partijen hebben nog geen overeenstemming bereikt over het Canadese Dofasco, een onderdeel van Arcelor. Mittal had al bij een eerder bod aangegeven plannen te hebben om Dofasco te verkopen aan het Duitse ThyssenKrupp. Arcelor bracht Dofasco toen onder bij een Nederlandse Stichting om een overname door Mittal Steel te voorkomen.

Severstal

De raad van bestuur van Arcelor zat zondag 9 uur bijeen om een definitieve keuze te maken tussen het voorstel van Mittal Steel en de fusie met de Russische staalgroep Severstal. Doordat Arcelor de kant van Mittal kiest, moet de groep ook een verbrekingsvergoeding betalen aan de groep van de Russische miljardair Alexei Mordachov. Enkele weken geleden bereikte Arcelor een fusieakkoord met Severstal, maar daarop kwam protest van de aandeelhouders.

Overnamestrijd

Met het akkoord komt een einde aan een overnamestrijd die vijf maanden aansleepte. Die begon eind januari met het vijandige bod van Mittal Steel op Arcelor. Daarop ging de Luxemburgse groep in het verweer, onder meer door de belofte 5 miljard euro uit te keren aan de aandeelhouders, en daarna door in de vorm van Severstal een witte ridder te vinden.

Vorige week kwam het staaldossier in een beslissende plooi terecht. Toen schorsten de beurstoezichthouders van vier beurzen, waaronder die van Brussel, de handel in het aandeel Arcelor op. De handel zou pas hervat worden nadat Arcelor duidelijkheid verschaft had over zijn bedoelingen in de overnamestrijd. Vanmiddag om 13 uur werd de handel in het aandeel dan hervat, waarop de koers van Arcelor meteen 10 procent hoger sprong. Om 17.10 uur staat het aandeel 6,8 procent hoger op 37,40 euro.

De aandeelhouders van Arcelor moeten op 30 juni nog steeds stemmen over het voorstel van Severstal. De Russische staalgroep zelf reageerde nog niet op het bereikte akkoord. Al schreef de krant Financial Times Deutschland dat Severstal onderzoekt of zij juridische stappen kan nemen tegen Arcelor. Lakshmi Mittal voelde zich op de persconferentie 'vrij gerust' dat de aandeelhouders van Arcelor op 30 juni het fusievoorstel met Severstal weg zullen stemmen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud