ASML boekt beter dan verwachte kwartaalwinst

(tijd-nieuwslijn) - De Nederlandse producent van lithografiemachines ASML heeft in het derde kwartaal een nettowinst gerealiseerd van 47,8 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar boekte het bedrijf een nettowinst van 40,9 miljoen euro. De winst per aandeel steeg van 8 eurocent naar 10 eurocent. De cijfers overtreffen de gemiddelde verwachting van analisten.

De analisten die waren geraadpleegd door het persagentschap Betten waren uitgegaan van een kwartaalwinst van 42,1 mijoen euor, en een winst per aandeel van 8 eurocent.

ASML ontving over het afgelopen kwartaal orders voor de levering van 38 nieuwe lithografiesystemen. Inclusief tweedehands machines ontving de onderneming orders voor 46 systemen met een waarde van 728 miljoen euro. De gemiddelde verkoopprijs (ASP) van het totaal aan orders heeft volgens ASML een recordomvang van 15,8 miljoen euro. Het bedrijf uit Veldhoven had in juli al aangegeven een hogere orderinname te voorzien. Analisten dachten dat ASML voor 29 nieuwe systemen orders zou hebben ontvangen op een totaal van 37.

ASML ontving in het tweede kwartaal orders voor de levering van 19 nieuwe lithografiesystemen. Inclusief tweedehands machines ontving het bedrijf orders voor 24 apparaten met een waarde van 297 miljoen euro. ASML's orderportefeuille omvatte per eind september 2005 87 lithografiesystemen -waarvan 77 nieuwe- en had een waarde van 1,245 miljard euro, tegen respectievelijk 80 systemen en een waarde van 987 miljoen euro per eind juni.

ASML leverde het afgelopen kwartaal 39 lithografiesystemen, waaronder 28 nieuwe systemen. De gemiddeldde verkooprijs voor nieuwe machines liep op van 14,8 miljoen tot 15 miljoen euro. ASML had zelf eerder de verwachting uitgesproken 38 systemen te verschepen, tegen een ASP van 14,5 miljoen euro voor nieuwe systemen. Over het tweede kwartaal verscheepte de onderneming 51 systemen, waaronder 44 nieuwe.

De brutomarge - een voor analisten belangrijke indicator voor de winstgevendheid - kwam uit op 37,0 procent, tegen 39,1 procent over het eerste kwartaal en een door analisten voorziene 36,3 procent. ASML liet bij de publicatie van de tweedekwartaalcijfers weten een brutomarge te verwachten van 35-37 procent. De omzet van ASML daalde het afgelopen kwartaal van 610,5 miljoen euro naar 533,2 miljoen euro, waar 516,3 miljoen euro werd voorzien.

Foto (Bloomberg): Het ASML-hoofdkantoor in het Nederlandse Velthoven

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud