ASML ziet meer orders dan verwacht in derde kwartaal

ASML, 's werelds grootste producent van lithografiemachines voor de productie van halfgeleiders, denkt in het derde kwartaal van 2006 meer orders te ontvangen dan analisten hadden verwacht.

(tijd) Het bedrijf uit Veldhoven denkt orders voor meer an 62 systemen binnen te kunnen halen, terwijl analisten geraadpleegd door Betten Beursmedia uitgingen van orders voor 57 systemen.

Het bedrijf verwacht in het komende kwartaal voor het vijfde achtereenvolgende kwartaal meer orders te ontvangen dan het aan lithografiesystemen denkt te verkopen. Analisten waren er juist van uitgegaan dat er minder orders zouden worden geboekt dan er aan systemen worden verkocht. ASML denkt in het komende kwartaal 62 machines te verkopen, waar analisten uitgingen van 65.

De orderontvangst over het tweede kwartaal van 2006 kwam uit op 93 systemen, het hoogste aantal sinds het eerste kwartaal van 2004. Analisten gingen uit van 87 systemen. Orders voor nieuwe machines bedroegen 78. Analisten gingen uit van 57.

De orderportefeuille bereikte aan het einde van het tweede kwartaal een omvang van 1,83 miljard euro, het hoogste niveau sinds het derde kwartaal van 2004. Analisten waren uitgegaan van een orderportefeuille van 1,81 miljard euro. Van de 127 systemen zijn er 88% ofwel 112 bedoeld voor levering in de tweede helft van het jaar.

ASML profiteerde in het afgelopen kwartaal van een voorspoedige gang van zaken in de halfgeleiderindustrie. Zo rapporteerde TSMC, een belangrijke klant van ASML, een omzetgroei van bijna 40% over het tweede kwartaal, terwijl Philips eerder deze week een omzetgroei van de halfgeleiderdivisie van 12% rapporteerde met een ruime verviervoudiging van het resultaat.

Vraag naar halfgeleiders voor onder meer mobiele telefoons, platte televisies en MP3-spelers zorgde ervoor dat afnemers van ASML meer orders voor apparatuur plaatsen om zo door het creeren van nieuwe productiecapaciteit in te spelen op vraag van klanten. Tegelijkertijd investeren zij in nieuwe technologie om zo nog snellere en kleinere halfgeleiders te produceren.

Enkele analisten vrezen echter dat door de toevoeging van nieuwe capaciteit er een teveel aan productiecapaciteit is ontstaan, hetgeen negatieve gevolgen heeft voor de prijzen van halfgeleiders en daarmee de omzetten van klanten van ASML. Dat kan zijn weerslag hebben op de investeringen die zij plegen en daarmee de bestellingen die zij plaatsen in Veldhoven.

Ook zijn enkele analisten bang dat door een tegenvallende vraag van consumenten voor bijvoorbeeld platte televisies een voorraadcorrectie plaats gaat vinden, waarbij zij voor 2007 een krimp van de markt voor halfgeleiderapparatuur voorzien.

ASML stelt echter dat er momenteel een relatief sterke vraag uit de markt naar haar apparatuur is, met name van geheugenproducenten. De volgens het bedrijf verwachte sterke performance in het derde kwartaal wordt ook gedreven door de introductie vorige week van de nieuwe XT:1900i machine, maar ook door een hoger marktaandeel.

'Onze robuuste orderportefeuille van het tweede kwartaal en de verwachtingen voor orders in het derde kwartaal worden ondersteund door de behoefte aan additionele productiecapaciteit voor halfgeleiders consistent met taxaties van sectoranalisten van een groei in halfgeleiders van 10% in waarde in 15% in units in 2006 en een opbouw van capaciteit voor een sterke groei in flash geheugen in 2007', zo stelt ASML-bestuursvoorzitter Eric Meurice in een woensdag uitgegeven persbericht.

De gemiddelde prijs per verkochte machine bedroeg 11,7 miljoen euro in het afgelopen kwartaal, waar analisten uitgingen van 12,2 miljoen euro. Per nieuwe machine werd 13,7 miljoen euro gerekend. Analisten gingen uit van 14,3 miljoen euro.

Voor het komende kwartaal denkt ASML een gemiddelde verkoopprijs van 12,5 miljoen euro te kunnen realiseren, met een gemiddelde prijs van 14,5 miljoen euro voor een nieuwe machine. Analisten gingen respectievelijk uit van 12,6 miljoen en 14,8 miljoen euro.

In het afgelopen kwartaal boekte ASML een omzet van 942 miljoen euro, 49,8% meer dan in het eerste kwartaal van 2006 en 23,5% meer dan een jaar eerder. Het is de hoogste kwartaalomzet ooit. Analisten hadden een omzet van 863 miljoen verwacht.

Het bedrijfsresultaat kwam met 238 miljoen euro boven de verwachting van analisten van 200 miljoen uit. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2006 steeg het bedrijfsresultaat 109%. De operationele marge lag met 25,2% op het hoogste niveau ooit.

De nettowinst van ASML kwam uit op 167 miljoen euro, waar analisten uitgingen van 141 miljoen. Evenals het bedrijfsresultaat heeft ook de nettowinst een recordniveau bereikt.

ASML is 's werelds grootste producent van lithografiemachines. Bij lithografie wordt een deel van een schijf silicium belicht met ultraviolet licht. Het belichte deel is het geleidende deel van halfgeleiders. Deze worden later in het productieproces uit de schijf gesneden. Hoe smaller de belichte lijnen, hoe meer halfgeleiders op een schijf passen en hoe sneller deze halfgeleiders zijn.

Het bedrijf concurreert met de Japanse producenten Nikon en Canon. Tot de klanten van ASML behoren onder meer STMicroelectronics, Intel, Samsung, Matsushita en IBM.

Van de zestien door Betten Beursmedia geraadpleegde analisten geven er drie het aandeel een buy-advies en vijf een sell-advies. Het gemiddelde koersdoel bedraagt 16,50 euro, in een bandbreedte van 13,50 tot 21,00 euro. ASML sloot dinsdag op 14,85 euro. Het aandeel is daarmee tot dusver dit jaar 12,1% gedaald, wat ASML het op drie na slechtst presterende aandeel onder de 24 AEX-fondsen maakt.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud