Atenor boekt weer winst in eerste halfjaar

(tijd-nieuwslijn) - De vastgoedgroep Atenor heeft in het eerste halfjaar een nettowinst van 8,78 miljoen euro geboekt tegenover een nettoverlies van 0,587 miljoen euro een jaar eerder. De stijging van de winst heeft de groep vooral te danken aan de verkoop van zijn resterend belang in North Galaxy. Dat deelde de groep mee op een persconferentie over de halfjaarresultaten.

De omzet klom van 76,39 miljoen euro tot 79,66 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat steeg van 1,92 miljoen euro tot 12 miljoen euro. Atenor bestaat uit vastgoedontwikkelingen en 'private equity'-deelnemingen. De verkoop van de resterende aandelen in North Galaxy bracht 14 miljoen euro netto op. Een afschrijving op goodwill bij de aankoop van Alco Building woog dan weer voor 4,49 miljoen euro op het resultaat.

De groep wil zich enkel toeleggen op vastgoed en verkoopt daarom alle 'private equity'-belangen. In augustus kondigde Atenor aan dat het de verhuurder van werf- en landbouwwerktuigen Matermaco heeft verkocht.

Het belangrijkste nieuws uit de 'private equity'-vleugel was dat de turnaround bij de helmenproducent ImaG gelukt is. ImaG droeg voor 2,04 miljoen eurobij tot het bedrijfsresultaat van de groep tegenover een verlies van 1,64 miljoen euro het jaar ervoor. De omzet bleef stabiel op 27,3 miljoen euro , in een dalende markt. 'Het marktaandeel klom en er werden meer helmen verkocht. We hebben onze productiekosten, doordat we de productie in Tsjechië en China gecentraliseerd hebben, kunnen verlagen met 20 tot 30 procent', zegt Stephan Sonneville, gedelegeerd bestuurder van Atenor.

Sonneville heeft er vertrouwen in dat de tweede jaarhelft voor ImaG ook goed zal zijn. 'De herstructureringen zullen verder hun vruchten afwerpen'. Sonneville ziet een drietal categorieën van potentiele overnemers. 'Het kunnen financiële partijen zijn, groepen die actief zijn in de motosector en hun activiteiten willen diversifiëren of andere motorhelmproducenten. Die markt is heel versnipperd, er kan nog heel wat geconsolideerd worden', zegt hij.

Atenor heeft verder nog de brandblusapparatenfabrikant Delta Extinctors en de communicatiegroep D-Side Group en Publimail in portefeuille. Sonneville zegt dat er voor alle participaties interesse is maar dat we wellicht dit jaar geen verkopen moeten verwachten. 'We willen vooral in 2006 verkopen, maar we hebben geduld om de goede prijs af te wachten', zegt Sonneville. De verkoop van de 'private equity'- belangen in 2006 moet in dat jaar voor de winst zorgen, want de nieuwe vastgoedprojecten zullen dan nog niet klaar zijn.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud