Atos Origin dicht bij overname Banksys

De aandeelhouders van Banksys gaan exclusieve gesprekken voeren met de Franse groep Atos Origin. Ze doen dat met het oog op een verkoop van de organisatie achter Mister Cash/Bankcontact.

(tijd) Dat zeggen meerdere bronnen aan De Tijd. Banksys is sinds begin dit jaar op zoek naar een partner. Europa dwingt de banken tot het opengooien van hun betaalsystemen. Alle consumenten moeten tegen 2010 overal in de Unie met één betaalkaart kunnen betalen. Lokale betaalmogelijkheden zoals Bancontact/ Mister Cash moeten worden vervangen door een uniek Europees betaalsysteem. Dat kan het al gekende Maestro worden, maar ook een ander pan-Europees betaalsysteem.

Het ziet er nu zeer sterk naar uit dat het Franse Atos Origin met Banksys gaat lopen. Volgens onze informatie is de groep de laatste die met de aandeelhouders van Banksys, in hoofdzaak de vier grootbanken Fortis, KBC, Dexia en ING België, aan tafel zit. Enkel indien de onderhandelingen met Atos Origin op niets uitdraaien, worden Global Payments en First Data - die vorige week nog in de running waren - weer opgepikt.

Het lijkt alleszins uitgesloten dat Banksys in verschillende stukken wordt verkocht. De aandeelhouders van het bedijf hebben hun voorkeur laten blijken om het betaalnetwerk als één geheel te verkopen. De banken willen tegelijkertijd af van hun participaties in Bank Card Company (BCC), dat de aansluiting van winkeliers op het netwerk van Visa en Mastercard verzorgt.

Atos Origin is een van de grootste managment- en technologieadviseurs in Europa. De Franse groep taat onder meer in voor het informatiebeheer van de aandelenbeurs Euronext. In ons land levert Atos Origin onder meer diensten aan SN Brussels Airlines, Electrabel, Belgacom en de vier Belgische grootbanken. De groep boekte vorig jaar een nettowinst van 235 miljoen euro en een omzet van 5,4 miljard euro.

MS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud