Autobouwer GM bespaart fors op kosten gezondheidszorg

(tijd/tijd-nieuwslijn) - General Motors (GM), 's werelds grootste autofabrikant, heeft met de belangrijkste vakbond een akkoord bereikt over een besparing op de kosten voor de gezondheidszorg. De autobouwer wil die en andere lasten tegen eind volgend jaar met 5 miljard dollar terugdringen. De beleggers reageren enthousiast op het beter dan verwachte akkoord. GM leed in het derde kwartaal een nettoverlies van 1,6 miljard dollar. Dat is meer dan analisten verwachtten.

Gedelegeerd bestuurder Rick Wagoner kondigde een akkoord aan met de vakbond UAW over de gezondheidszorg. (foto: belga)

GM boekte in het derde kwartaal van 2005 een nettoverlies zonder uitzonderlijke elementen van 1,083 miljard dollar, vergeleken met een winst van 315 miljoen vorig jaar. Per aandeel was er een verlies van 1,92 dollar. Analisten rekenden op een verlies van 0,87 dollar per aandeel.

Met inbegrip van uitzonderlijke elementen liep het verlies in het derde kwartaal op tot 1,6 miljard of 2,89 dollar per aandeel, tegen een winst van 440 miljoen dollar vorig jaar. Afwaarderingen in Noord-Amerika en Europa hadden een negatieve impact van 805 miljoen, herstructureringen in Europa wogen voor 56 miljoen. Een belastingnormalisatie droeg 311 miljoen bij. De omzet steeg van 44,9 miljard tot 47,2 miljard dollar.

De slechte cijfers werden op de beurs niettemin overstemd door het akkoord met United Auto Workers (UAW), de belangrijkste vakbond binnen GM. Gedelegeerd bestuurder Rick Wagoner verklaarde dat de lasten met betrekking tot de gepensioneerden met 15 miljard dollar dalen en die voor werknemers met 3 miljard. Een specifiek tijdsschema voor de besparing gaf de GM niet vrij. De kasbesparingen zullen per jaar 1 miljard bedragen.

In elk geval bespaart GM tegen eind 2006 5 miljard dollar op de gezondheidszorglasten en de aankoop van onderdelen en dankzij het wegwerken van inefficiënties in de werkprocessen. 'Deze maatregelen betekenen een versnelling van ons turnaroundplan in Noord-Amerika', zei Wagoner.

Maatregelen om de gezondheidslasten waren al maanden onderwerp van discussie. Topman Wagoner sprak eerder over een crisissituatie en maakte de afbouw van deze kosten tot een absolute prioriteit.

Verder overweegt GM een mogelijke verkoop van het meerderheidsbelang in GMAC.

Tot slot herhaalde de autofabrikant dat de komende drie jaar in de VS 25.000 banen en een aantal fabrieken worden geschrapt. Wagoner maakte die besparingsronde van één op de zes banen bekend op de aandeelhoudersvergadering in juni.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud