Autogrill koopt Carestel

De Italiaanse cateringgroep Autogrill verwerft 61,5 procent van de aandelen van zijn Belgische beursgenoteerde sectorgenoot Carestel. Dat melden de twee bedrijven in een persbericht. Autogrill betaalt 5,00 euro per aandeel. Het aandeel Carestel sloot vandaag onveranderd op 4,45 euro.

(foto belga)

(tijd) - Autogrill, dat 27,3 miljoen euro betaalt voor 5.463.243 aandelen, doet ook een openbaar bod in contanten aan dezelfde voorwaarden op alle overblijvende aandelen en warrants van Carestel. Later wordt het aandeel geschrapt op Euronext Brussel. De overname waardeert Carestel op 46,9 miljoen euro. Dat is tussen 7 en 7,5 keer de geschatte bedrijfskasstroom voor 2006, gebaseerd op de toekomstverwachtingen van Autogrill.

Monopolie

De bedrijven verwachten dat de overname wordt afgerond in het laatste kwartaal van 2006, op voorwaarde dat de Belgische mededingingsautoriteiten de overname goedkeuren. Die goedkeuring is niet vanzelfsprekend. Autogrill is al actief in Belgie via de wegrestaurantketen AC Restaurants. Samen met Carestel zou Autogrill zowat 95 procent van alle autowegrestaurants controleren, zegt Carestel-voorzitter Michel Van Hemele in een reactie.

Maar Van Hemele wijst er op dat een groot stuk van de omzet die wordt gegenereerd op sites langs de autowegen wordt verzekerd door de winkels aan tankstations. 'Wij schatten dat wij als restaurants samen 30 procent van de totale omzet op sites vertegenwoordigen, wat toch geen echt overdonderende positie is', stelt Van Hemele.

Holdings

Autogrill verwerft de 61,5 procent van de aandelen van de holdingvennootschappen Assart en Megafood Participations. Dat zijn de holdings van de twee takken van de familie Van Milders. Assart is de tak rond Jean Van Milders, de voormalige topman van Carestel. Megafood is de tak van de overleden broer van Jean Van Milders, Emile, en wordt nu geleid door Bernard Van Milders, de oprichter van de Antwerpse prive-luchtvaartmaatschappij The Flying Group.

Beide familietakken hebben ongeveer 31procent van de aandelen. De investeringsmaatschappij GIMV heeft de voorbije jaren haar belang afgebouwd van ongeveer 20 procent naar 2,5 a 3 procent. De rest wordt vrij verhandeld op Euronext Brussel.

Wildgroei

Volgens Van Hemele heeft Autogrill toenadering gezocht tot de families. 'Het bedrijf was hier niet aan zet', merkt hij op. Maar Van Hemele voegt er aan toe dat nadat hij vier jaar geleden als gedelegeerd bestuurder werd aangezocht, verscheidene spelers 'hebben gelonkt' naar Carestel. 'Maar het feit dat de groep beursgenoteerd was en er toch nog werk aan de winkel was, had een zeker afschrikkingseffect,' zegt hij.

Carestel heeft de voorbije jaren dan ook noodgedwongen een zware afslankingsoperatie ondergaan, waarbij vijf van de zeven divisies, inclusief de hotels, residenties en de restaurantketen Lunch Garden, van de hand werden gedaan. Door die verkopen zakte het aantal werknemers bij Carestel terug van zowat 4.400 tot ruim 1.000.

'Er was het probleem van overinvesteringen en een wildgroei in de diverse business-units', legt Van Hemele uit. 'Dat leidde tot een cashprobleem. Er was geen geld meer om alle investeringsprogramma's te financieren en we moesten verkopen om de schulden af te bouwen.'

'Autogrill kwam dan heel duidelijk op het goede moment: ze zijn nu zeker dat er geen lijk meer uit de kast valt', besluit Van Hemele.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud