Aventis verwerpt openbaar bod Sanofi-Synthélabo

(tijd-nieuwslijn) - De Frans-Duitse farmaceutische groep Aventis heeft, zoals verwacht, het openbaar overnamebod verworpen van zijn Franse concurrent Sanofi-Synthélabo. Dat meldt de groep in een persbericht. Het bod van Sanofi waardeert Aventis op 60,43 euro per aandeel of een totaal van 48,3 miljard euro. De overname zou de derde belangrijkste speler op wereldvlak creëren, na het Amerikaanse Pfizer en het Britse GlaxoSmithKline.

foto belga: Jean-François Dehecq, het hoofd van Sanofi-Synthélabo, legde tijdens een persconferentie uit dat het management van Aventis zondagavond op de hoogte was gebracht van het bod.

In het persbericht zegt Aventis dat andere scenario's een betere industriële en sociale logica hebben. Het bedrijf wijst er ook op dat de prijs die Sanofi biedt, lager is dan wat het bedrijf waard is. Het bod van Sanofi waardeert Aventis op EUR 60,43 per aandeel of een totaal van EUR 48,3 miljard.

De fusiegroep Sanofi-Aventis zou een geconsolideerde omzet voor 2002 boeken van 25 miljard euro in haar kernactiviteit. Dat melden Sanofi en de Franse beurswaakhond AMF (Autorite des Marches Financiers) in afzonderlijke en verschillende persberichten.

Het bod van Sanofi bestaat uit een gemengd hoofdbod en een aanvullend ruil- en aankoopbod. In haar hoofdbod biedt Sanofi 5 aandelen Sanofi-Synthélabo en EUR 69 in cash voor 6 aandelen-Aventis. Het bod van EUR 60,43 per aandeel houdt een premie van 15,2% in ten opzichte van de gemiddelde koers van het aandeel-Aventis in de maand tot 21 januari 2004.

In het aanvullend ruilbod biedt Sanofi voor 34 aandelen-Aventis 35 nieuw uit te geven aandelen-Sanofi en in het aanvullend aankoopbod EUR 60,43 per aandeel-Aventis. De aandeelhouders van Aventis kunnen voor een van de drie mogelijkheden kiezen, of voor een combinatie, op voorwaarde dat in het totaal 81% van de aangeboden aandelen-Aventis wordt omgeruild voor aandelen-Sanofi en 19% wordt aangeboden voor cash-betaling.

Het bod is neergelegd door BNP Paribas en Merrill Lynch Capital Markets (France) SAS, die handelen voor rekening van Sanofi-Synthélabo. De komende dagen worden de documenten van het bod ook in de VS en Duitsland ingediend. Het bod werd op 25 januari unaniem goedgekeurd door de raad van bestuur van Sanofi-Synthélabo en wordt gesteund door Sanofi's referentie-aandeelhouders Total (24,37% per 30 juni 2003) en L'Oréal (19,53%). Opdat het bod zou slagen moet meer dan 50% van het aandelenkapitaal en de stemrechten worden aangeboden. Sanofi hoopt de deal af te ronden in het tweede kwartaal 2004.

De nieuwe groep zal over een grote portefeuille geneesmiddelen met een sterk groeipotentieel beschikken. Daarbij zijn 9 producten die in 2003 een omzet van meer dan 500 miljoen euro haalden. De groep zal met name sterk staan in therapeutische domeinen als hart- en vaatziekten, trombose, oncologie, diabetes, het centrale zenuwstelsel, urologie, inwendige geneeskunde en menselijke vaccins. Zij zal het op twee na grootste O&O-budget in de sector hebben met bijna 60 projecten in een gevorderd klinisch stadium.

Sanofi verwacht dat de jaarlijkse synergieën 1,6 miljard euro voor belastingen zullen bedragen. Deze synergieën zouden voor 10% in 2004 kunnen worden gerealiseerd, voor 60% in 2005 en voor 100% in 2006. De integratie- en herstructureringskosten worden geraamd op ongeveer 2 miljard euro voor belastingen. De transactie zou vanaf 2004 een positieve bijdrage leveren tot het aangepast nettoresultaat per aandeel van de kernactiviteit.

Sanofi-Synthélabo realiseerde in 2003 een omzet van 8 miljard euro en stelt 32.500 mensen te werk. Aventis tekende in 2002 voor een omzet van 17,6 miljard euro en een werknemersbestand van 71.000. De belangrijkste aandeelhouder van Aventis is Kuwait Petroleum (13,5% eind 2002). Op de beurs van Parijs zijn de aandelen Sanofi en Aventis opgeschort tot 15 uur.

In een eerste reactie noemen marktpartijen het bod van Sanofi niet bijster genereus. Zij sluiten dan ook niet uit dat er een tegenbod komt. Daarbij wordt in de eerste plaats gedacht aan GlaxoSmithKline, hoewel ook een tegenbod van AstraZeneca niet valt uit te sluiten. Ook een verhoging van het bod van Sanofi, ingeval de raad van bestuur van Aventis het zou verwerpen, behoort tot de mogelijkheden.

De autoriteiten van de Franse financiële markten hebben gevraagd om de schorsing van de aandelen van beide bedrijven tot 15 uur maandagnamiddag.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud