AvH: familie Delen neemt 25% in Finaxis

(tijd-nieuwslijn) - De holding Ackermans & Van Haaren (AvH) heeft de overname van de 40% in Finaxis afgerond. De familie Delen (via Promofi) licht haar optie in Finaxis en neemt 25% in Finaxis.

In december kondigde AvH aan dat het de 40% die het nog niet in Finaxis had, overnam van de familiale aandeelhouders van de Vanbreda-groep. Hiervoor betaalt AvH driemaal EUR 68 miljoen, waarvan de eerste schijf nu betaald is. De twee andere schijven van EUR 68 miljoen worden in januari 2005 en 2006 betaald.

De familie Delen heeft nu haar optie in Finaxis gelicht en 25% genomen in Finaxis. Hierdoor bezit AvH 75% in Finaxis en Promofi (van de familie Delen) 25%. Finaxis is de holding boven Bank J Van Breda en Bank Delen. De totale netto cash investering voor AvH zal EUR 175 miljoen bedragen, waarvan EUR 68 reeds betaald is, te verhogen met een earn-out in functie van de resultaten voor een maximum bedrag van EUR 8 miljoen.

Door deze transactie ontstaat wel een goodwill voor AvH van EUR 108,6 miljoen waarop in 2004 zal worden afgeschreven. Door de nieuwe IFRS-regels zullen vanaf 2005 geen goodwill-afschrijvingen meer mogelijk zijn en zal jaarlijks een impairment oefening moeten gemaakt worden op alle goodwills.

In 2004 zal daardoor de extra winst (door de verhoging van het belang) gecompenseerd worden door de goodwill-afschrijving. Vanaf 2005 zal de transactie een positief effect hebben van EUR 10,9 miljoen per jaar op het geconsolideerd resultaat van AvH.

(

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud