Balta in laatste rechte lijn voor overname SpanoGroup

(tijd) - De vloerbekledingsgroep Balta praat met de familie Vanden Avenne over de overname van de volledige SpanoGroup. 'We willen tegen het einde van het jaar duidelijkheid', zegt Herman Paridaens, de gedelegeerd bestuurder van Balta, in De Tijd. Eerder wilde Balta de 50 procent kopen die Spano heeft in Spanolux, de joint venture voor laminaat. Dat stuitte op een veto van de familie Vanden Avenne.

De onderhandelingen tussen Balta en de familie Vanden Avenne, de eigenaar van de houtgroep Spano, zijn een uitloper van de eigenaarswissel vorig jaar bij Balta. Midden 2004 kocht de Britse durfkapitalist Doughty Hanson het West-Vlaamse Balta voor 600 miljoen euro. Balta is, op de herenigde Beaulieu-groep na, de grootste vloerbekledingsgroep in West-Europa. Wereldwijd is het nummer zes.

Doughty Hanson wil Balta uitbouwen tot een wereldspeler met een volledig aanbod van tapijt, karpetten en laminaat. Voor de productie van laminaat richtte Balta eind de jaren 90 de joint venture Spanolux op met de SpanoGroup.

Door de krachten te bundelen, hoopten ze de achterstand op de twee andere grote spelers op de laminaatmarkt, Berry van Beaulieu en Quick-Step van Unilin, vlugger dicht te rijden.

Volgens Paridaens verloopt de samenwerking in Spanolux goed, maar heeft de eigenaar van Balta problemen met de structuur. 'Het is een princiepskwestie. Doughty Hanson houdt niet van joint ventures. Het wil volledig eigenaar zijn van zijn activiteiten', legt Paridaens uit.

Balta stuurde de voorbije maanden dan ook aan op de uitkoop van zijn partner in Spanolux. Dat plan stuitte eind vorig jaar op een veto van de familie Vanden Avenne. Zij wil enkel onderhandelen over de verkoop van de volledige groep, dus inclusief de spaanderfabriek in Oostrozebeke en de vestiging van Spanodecor in Aalst.

De gesprekken tussen Balta en de familie Vanden Avenne over een volledige overname van de groep verlopen wel moeizaam. Doughty Hanson wil uiterlijk tegen het einde van het jaar duidelijkheid. 'Dan willen we de onderhandelingen afronden', zegt Paridaens. GA

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud