Advertentie

Bank verliest beleggers aan verzekeraar

(tijd) - De verzekeraars haalden vorig jaar beleggers weg bij de banken. De omzetcijfers uit de verkoop van levensverzekeringen zijn er het bewijs van. De verzekeraars boekten vorig jaar 20,7 miljard euro aan inkomsten uit levensverzekeringen voor particulieren, een record. De regering kondigde vorig najaar een heffing op obligatiefondsen aan en dat heeft beleggers naar levensverzekeringen doen grijpen. Dat meldt De Tijd.

Tal van beleggers stapten eind vorig jaar nog snel over op andere financiële producten om aan de heffing op de obligatiefondsen te ontsnappen. De verzekeraars kregen toen een flink deel van de koek, want levensverzekeringen zijn een alternatief op beleggingsfondsen.

De verzekeraars zagen de premie-inkomsten voor de levensverzekeringen van het type tak 23, of levensverzekeringen waarvan het rendement afhangt van een beleggingsfonds, in 2005 met 130 procent toenemen tot 6,5 miljard euro. Meer dan een verdubbeling. Levensverzekeringen van het type tak 21, dat zijn levensverzekeringen met een gegarandeerd rendement, waren ook nog goed voor 14,2 miljard euro aan inkomsten, of 9 procent meer dan in 2004.

Dat de regering ook een taks van 1,1 procent op de levensverzekeringen invoerde, kon de beleggers blijkbaar niet deren. Integendeel, ze zetten hun beschikbare spaargeld eind 2005 nog snel op een levensverzekering. De taks van 1,1 procent zal maar voor de eerste keer worden opgehaald op de laatste dag van 2006.

De verzekeraars gaan er prat op dat ze voor het eerst marktaandeel afsnoepen van de banken. Zeker in pensioenspaarproducten. 'Wie een appeltje voor de dorst wil aanleggen voor zijn pensioen, kan bij een bank terecht voor een pensioenspaarfonds of een levensverzekering nemen. Enkele jaren terug lag de verhouding daar twee derde voor de banken en een derde voor de verzekeraars. Nu is dat ongeveer 50/50', stelt François De Clippele, de woordvoerder van Assuralia, de beroepsvereniging van de verzekeraars.

De inkomsten uit de pensioenspaarverzekeringen kwamen in 2005 op 645 miljoen euro, of 20 procent meer. De overheid trok de fiscale aftrek voor pensioensparen vorig jaar op van 620 naar 780 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud