Barco: bedrijfswinst lager in eerste kwartaal

(tijd-nieuwslijn) - De Belgische beeldverwerkingsgroep Barco heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van EUR 152 miljoen, tegen EUR 157 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. De bedrijfswinst bedroeg EUR 9,7 miljoen, terwijl Barco vorig jaar nog een bedrijfswinst van EUR 14,8 miljoen haalde.

Dat zei de gelegeerd bestuurder van Barco, Martin de Prycker (foto), tijdens de jaarvergadering van aandeelhouders. Het lagere resultaat is volgens het bedrijf onder meer te wijten aan de crisis in de telecomsector. Ook het stagneren van de groei voor militaire toepassingen weegt op de markt. "Sinds 11 september is er een achteruitgang merkbaar in de vraag naar onze schermen en grafische kaarten voor militaire doeleinden. Blijkbaar spenderen onze Amerikaanse klanten meer geld aan bommen dan aan onze producten", zei De Prycker.

Het bedrijf verwacht voor het tweede kwartaal een omzetstijging met 15% tegenover het eerste kwartaal van 2002. In de tweede helft van dit jaar verwacht Barco een licht stijgende omzet, vooral te danken aan de groei van de BarcoView-divisie.

"Het is de bedoeling van het bedrijf om de voorraden verder af te bouwen", zei De Prycker. Barco slaagde er tijdens het eerste kwartaal in de voorraden met 10% af te bouwen. "Daardoor verbeterde onze netto kaspositie in het eerste kwartaal met EUR 40 miljoen", legde de bestuurder uit.

De topman van Barco sluit niet uit dat er dit jaar een of twee overnames worden gedaan: "enkel indien we een overname kunnen doen waardoor we onze productietechniek verbeteren, zullen we tot actie overgaan." Op de algemene vergadering werd de strategie van het bedrijf herhaald. De grafische afdeling Barco Graphics wordt verder afgebouwd en De Prycker bevestigde dat er op zoek wordt gegaan naar investeerders voor de grafische dochter Dotrix. De aandacht blijft uitgaan naar de divisies View, Vision en Projection.

Woordvoerder Jean-Pierre Tanghe meldde dat het bedrijf een contract van ruim EUR 5 miljoen heeft binnengehaald in Australie voor de levering van schermen met platte beeldbuizen. Ondertussen wordt ook in de VS onderhandeld over de levering van flatscreen-schermen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud