Barco verlaagt prognose winstmarge na zwak derde kwartaal

De beeldverwerkingsgroep Barco verlaagt haar prognose voor de winstmarge voor dit jaar na een zwak derde kwartaal. De resultaten liggen in het derde kwartaal heel wat onder de analistenprognoses.

Gedelegeerd bestuurder van Barco Martin De Prycker - foto belga

(tijd) - De ebita (bedrijfswinst voor afschrijvingen) daalde met bijna een kwart tot 8,5 miljoen euro, terwijl de omzet 0,7 procent terugviel tot 170,2 miljoen euro. Dat levert een ebitamarge op van amper 5 procent. Met deze cijfers blijft het bedrijf achter op zijn eigen doelstellingen.

Barco rekende op 10 a 15 miljoen euro ebita en 172 a 182 miljoen euro omzet. Analisten verwachtten 14,2 miljoen euro ebita en 179,6 miljoen euro omzet.

Voor het volledige jaar gaat Barco nu uit van een ebitamarge van 8 a 8,6 procent. In juli stelde gedelegeerd bestuurder Martin De Prycker nog dat dat cijfer boven 9 procent zou uitkomen, maar na een zwak derde kwartaal lijkt dat niet meer mogelijk. De omzet zou in het vierde kwartaal tussen 207 en 217 miljoen euro moeten uitkomen en de ebita tussen 25 en 30 miljoen euro. In het midden van het interval brengt dat een ebitamarge van 13 procent met zich mee.

De omzetdaling in het voorbije kwartaal is te wijten aan toeleveringsproblemen en aan een terugval in de markt voor defensie- en verkeerscontrolesystemen. Doordat zich in die markt net de producten met een hoge winstmarge situeren, zakte ook de marge van de hele groep. Bovendien stegen de onderzoekskosten voor onder andere nieuwe baanbrekende producten voor de medische sector. Het onderzoeksbudget steeg in het derde kwartaal met 1,2 miljoen euro tot 10,5 procent van de omzet.

Barco gaat ervan uit dat de toeleveringsproblemen van tijdelijke aard zijn. In de zomer kondigden enkele leveranciers aan dat de leveringstermijn enkele weken groter zou zijn zodat Barco producten niet tijdig klaar kreeg voor verscheping. 'We zijn niet groot genoeg om bij onze leveranciers als prioriteit behandeld te worden', stelde gedelegeerd bestuurder Martin De Prycker. 'Het is een dagelijkse jacht, onze mensen moeten elke dag de leveranciers pushen om te leveren maar we verwachten wel dat we de verwachte omzetgroei in het vierde kwartaal aankunnen. Dat hebben we in het verleden al bewezen'.

De divisie BarcoView, die systemen levert voor o.a. verkeerscontrole en allerhande militaire toepassingen, haalde 9 procent minder omzet. Binnen de divisie steeg de omzet in de medische markt met 14 procent.

Barco Media & Entertainment zag de omzet 5,1 procent stijgen. Opvallend is hier de sterke stijging van de binnengekomen bestellingen. Die gingen 58 procent vooruit dankzij onder meer een contract voor de levering van LED-schermen voor een winkelcentrum in Dubai en door een verdubbeling van de bestellingen voor digitale cinema.

Bij Barco Control lijdt de winstmarge onder de sterkere concurrentie. De ebitamarge daalde tot 6 procent.

Barco Manufacturing Services bevestigde zijn ommekeer. De ebitamarge bedroeg 3 procent. De Prycker verwacht de verkoop van twee onderdelen van de divisie nog voor het jaareinde te hebben afgerond. Voor een derde activiteit, zijnde de productie van mechanische componenten voor gebruik in projectoren, wordt nog druk onderhandeld met verschillende geinteresseerde partijen.

Barco kocht in het voorbije kwartaal 153.878 eigen aandelen in voor een totale waarde van 1,1 miljoen euro.

Foto Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud