Advertentie

Base pleit bij BIPT voor meer concurrentie

(belga) - Het voorstel van het BIPT, de Belgische regulator voor de telecommarkt, omtrent de interconnectietarieven dreigt te leiden tot een vorm van schijnconcurrentie. Dat heeft telecomoperator Base dinsdag gezegd.

Het BIPT-voorstel voorziet een halvering van de interconnectietarieven voor de drie actoren op de markt over twee jaar. Het gaat om het tarief dat een een operator een van zijn concurrenten aanrekent voor het gebruik van zijn netwerk.

De tarieven zouden dalen van 19,6 tot 10,41 eurocent voor Base; van 12,66 tot 6,56 eurocent voor Proximus en van 15,98 tot 8,21 eurocent voor Mobistar.

'Hoewel dit voorstel goede elementen bevat en het op professionele wijze is opgesteld, geeft de regeling de historische operator Proximus nog steeds de kans om veel hogere tarieven door te rekenen in verhouding tot de marginale kost van zijn netwerk', zegt Base. Base zegt zijn investeringen niet te kunnen recupereren.

Volgens de op twee na grootste telecomoperator van België is 'het netwerk van Proximus al twee keer afgeschreven, enkel via de inkomsten van de interconnectie'. Dergelijke situatie benadeelt de consument, zo benadrukt Base nog.

De operator zegt wel bereid te zijn de door het BIPT voorgestelde tariefdaling te aanvaarden, op voorwaarde dat Proximus verplicht wordt om zijn tarieven te baseren op het niveau van de marginale kost. 'Dit zou de eindgebruiker een voordeel van meer dan 300 miljoen euro opleveren en een reële concurrentie bevorderen, omdat het de operatoren als gelijken behandelt', aldus nog Base.

'Waarom zouden onze klanten de winsten van Proximus nog voort moeten financieren, als deze nadien tegen ons worden gebruikt? ', vraagt Marc Van Asbroeck, de juridische verantwoordelijke van Base, zich af. 'We willen meer zijn dan een alibi voor diegenen die beweren dat de concurrentie al speelt op de markt. We willen een reële impact hebben' op de prijzen, voegde hij daaraan toe.

Base sluit de mogelijkheid van juridische stappen niet uit, maar vindt het nog te vroeg om daarover uitspraken te doen. 'We hopen dat het BIPT naar onze mening zal luisteren en we zijn bereid onze belangen te verdedigen', aldus nog de jurist, die benadrukte dat de discussie die gevoerd moet worden, gaat over de vraag of 'we echt concurrentie willen of niet'.

Midden maart had Proximus het dossier al bestudeerd. Deze operator kwam tot volledig verschillende conclusies en stelde dat het voorstel van de regulator 'volledig onbegrijpelijk' was en dat het Base en Mobistar bevoordeelde. 'In de huidige situatie is het Proximus dat de promoties van Base betaalt', stelde Michel Georgis, de topman van Proximus, toen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud