Base wil Belgacom aanklagen wegens illegale staatssteun

(tijd-nieuwslijn) - Base, de nummer drie in de Belgische mobiele telefoniemarkt, denkt er ernstig over na de telecommarktleider Belgacom aan te klagen voor het verstrekken van illegale staatssteun aan dochter Proximus. Dat zei Marc Van Asbroeck, juridisch directeur bij Base, donderdag op een persbijeenkomst in Brussel. Belgacom liet alvast weten 'stevig in zijn schoenen te staan'.

Base (foto: belga) beschuldigt Belgacom ervan in 1994 zijn mobiel netwerk tegen een te lage prijs, ongeveer 75 miljoen euro, te hebben overgedragen aan Proximus. Volgens Base was het netwerk, hoewel het toen zeker niet de kwaliteit had dan nu, het drievoudige waard.

'We denken er ernstig over om hier actie tegen te ondernemen. De beslissing of we er mee doorgaan of niet zal waarschijnlijk begin volgend jaar vallen', stelt Van Asbroeck. Maar hij is er vrij zeker van dat dat gaat gebeuren. Base wil eerst met alle autoriteiten overleg plegen: de Europese Commissie, de Raad voor Mededinging. Met de Belgische telecomregulator, het BIPT, is al overleg geweest.

Volgens Belgacom-woordvoerder Jan Margot heeft Base geen poot om op te staan. 'We staan stevig in onze schoenen', zegt hij in een reactie.

Base wil er geen geld slaan uit de situatie, maar wil naar eigen zeggen enkel naar 'een normale marktsituatie'. Base verwijt Belgacom bewust de normale marktwerking te verstoren. Volgens Base zijn de voorbeelden legio. Het zegt over indicaties te beschikken dat Belgacom en Proximus wel duidelijk samenwerken op de Belgische markt. Tevens zegt het dat de on-nettarieven bij Proximus, de tarieven voor gesprekken tussen twee Proximus-klanten, concurrentieverstorend zijn.

Volgens Base neemt Belgacom zelfs de rol van regulator op zich door steeds naar juridische oplossingen te grijpen. Van de 40 rechtzaken, waarbij de telecomwaakhond BIPT betrokken partij was, werden er 27 in gang gezet door de Belgacom-groep. 'Dat zegt genoeg', zegt Van Asbroeck.

De druppel die de emmer deed overlopen, was de houding van Proximus in het dossier over de verschuiving van de piekuren bij Base. Proximus ging dwarsliggen en wees onder meer op de negatieve gevolgen voor de consumenten en voor de andere operatoren. Hoewel het BIPT de vraag van Base redelijk vond, stapte Proximus naar de rechtbank. Ook na die uitspraak, die het BIPT voor een deel gelijk gaf, gaf Proximus nog niet toe en klopte bij het Hof van Beroep aan.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud