'BASF Antwerpen doorbreekt gasmonopolie Fluxys'

Het Belgische monopolie van de gasnetbeheerder Fluxys wordt doorbroken. BASF Antwerpen, de grootste aardgasverbruiker van ons land, krijgt via Wingas een aansluiting op het Nederlandse gasnet.

(tijd) Dat schrijft De Standaard donderdag. De nieuwe gaspijplijn van Wingas in het noorden van de Antwerpse haven is amper 200 meter lang. Maar ze ligt wel op een heel cruciale plek omdat BASF Antwerpen verbonden wordt met het Nederlandse gasnet.

BASF Antwerpen is de grootste gasverbruiker van België. De chemievestiging is zelfs goed voor 3,6 procent van het totale Belgische gasverbruik.

Maar er bevinden zich nog twee andere grote gasverbruikers op de terreinen van het chemiebedrijf. Dat zijn de waterstofproducent Air Liquide en de elektriciteitscentrale Zandvliet Power. De verwachting is dat in 2008 de drie samen ruim 9 procent van het totale Belgische gasverbruik voor hun rekening zullen nemen.

Vandaag wordt alle gas voor BASF nog aangevoerd via het Fluxys-net. Maar door de alternatieve aanvoerroute van Wingas is de kans zeer reëel dat er veel minder gas via het net van Fluxys richting BASF Antwerpen zal gaan.

De woordvoerster van Fluxys, Bérenice Crabs, wees er woensdag meteen op dat zoiets gevolgen zal hebben voor de tarieven van de andere gasverbruikers. Een tariefstijging is zo goed als onvermijdelijk, waarschuwt ze. Bij Fluxys, een zusterbedrijf van Distrigas en Electrabel, is men nog aan het berekenen wat de impact op de tarieven kan zijn.

Fluxys is ook verwonderd dat Wingas na een eerste afwijzing nu toch groen licht heeft gekregen van de minister van Energie, Marc Verwilghen (VLD), voor de uitbating van een directe lijn naar BASF Antwerpen. Het Duitse gasbedrijf Wingas kreeg eind vorige week een exploitatievergunning van Verwilghen. Daarmee legt hij een negatief advies van de regulator naast zich neer.

Bij BASF Antwerpen is men wel tevreden. 'Voor ons betekent het een bijkomende leveringsgarantie omdat we dankzij de pijplijn ook aardgas kunnen kopen bij een tweede leverancier', zegt woordvoerder Jan Van Doorslaer van BASF Antwerpen.

Aardgas wordt bij BASF hoofdzakelijk als grondstof gebruikt voor de productie van allerlei kunststoffen. Dat geldt ook voor de waterstofmaker Air Liquide. Bij de elektriciteitscentrale Zandvliet Power is gas wel een energiebron. Wingas levert overigens de helft van het aardgas voor Zandvliet Power. Distrigas neemt de andere helft voor zijn rekening.

Wingas heeft de toekenning van de exploitatievergunning niet afgewacht om al met de aanleg van de pijplijn te beginnen. Die is al volop aan de gang, meldt woordvoerder Stefan Leunig van de Duitse gasleverancier. 'We investeren in een directe lijn omdat we de bevoorradingszekerheid van BASF Antwerpen willen verbeteren', stelt hij. BASF gaat ervan uit dat die klus nog maar enkele weken in beslag zal nemen. Wingas is overigens geen onbekende voor BASF. Samen met de Russische gasreus Gazprom is BASF eigenaar van Wingas.

Foto Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud