BASF neemt CropDesign over

De beursgang van het agro-biotechbedrijf CropDesign gaat niet door. De overname werd door BASF bevestigd.

(tijd-nieuwslijn) BASF noch CropDesign geven financiële details over het akkoord. De werknemers van CropDesign zetten hun activiteiten gewoon verder in de bestaande onderzoeksvestiging in Gent. Die vestiging wordt een onderdeel van BASF Plant Science, het plantenbiologische bedrijf van BASF. CropDesign werd opgericht in 1998 en stelt ruim 70 mensen tewerk. Ter vergelijking: BASF heeeft ongeveer 81.000 werknemers.

De jongste weken was duidelijk dat CropDesign een dubbel discours hanteerde. Terwijl bankiers en de beurstoezichthouder CBFA de laatste hand legden aan de prospectus, voerde CropDesign verkoopgesprekken met BASF.

De talrijke durfkapitaalfondsen van CropDesign zagen in een verkoop een middel om onmiddellijk langs de kassa te passeren, in plaats van de meer moeilijke weg van de beurs te kiezen. BASF was bovendien een voor de hand liggende overnemer.

Eind vorig jaar maakte BASF al bekend dat zijn afdeling Plant Science een akkoord afsloot om uitvindingen van CropDesign te commercialiseren. Het gaat om plantengenen waarvan het Gentse bedrijf ontdekt heeft dat ze de opbrengst van gewassen verhogen. Er zijn ook genen ontdekt die gewassen beter bestand maken tegen droogte. CropDesign heeft succesvolle tests uitgevoerd met rijst, maar BASF wil de vindingen vooral toepassen op maïs. Het Gentse bedrijf kreeg van BASF meer dan 10 miljoen euro voor dat akkoord.

Het Duitse bedrijf wil marktleider worden in de verbetering van landbouwgewassen. Nu komen veel genetisch gemodificeerde zaden nog van bedrijven als Syngenta en Monsanto. BASF Plant Science is van plan om de komende tien jaar 700 miljoen euro te investeren in het verbeteren van zijn positie in plantengenetica.

'BASF is van mening dat een groter rendement voor gewassen steeds belangrijker zal worden voor de voedselvoorziening van de wereldbevolking', zegt de Duitse groep in het persbericht. 'Over 15 jaar telt onze planeet bijna 8 miljard mensen, of bijna 1,5 miljard meer dan vandaag. Met ontwikkelingscycli van 12 a 15 jaar hebben we geen tijd te verliezen', zegt BASF-bestuurder Peter Oakley.

CropDesign-topman Johan Cardoen zei eerder dat de ambities van het Duitse bedrijf goed aansluiten bij het aanbod van CropDesign. De belangrijkste aandeelhouders van CropDesign - zelf een spin-off van het Vlaamse biotechinstituut VIB - zijn de Belgische durfkapitaalgroepen Gimv, ING Private Equity, KBC Private Equity, TrustCapital, Burrill, Rothschild en Sofinnova.

CropDesign komt voort uit het onderzoek naar plantenbiotechnologie van de Gentse universiteit. Daar werd ook de basis gelegd voor het succesvolle Plant Genetic Systems (PGS), het huidige Bayer Cropscience. De verkoop is een tegenvaller voor Euronext Brussel, waar zich een cluster aan het vormen was van biotechbedrijven. Normaal hadden KBC, Petercam en Kempen de beursgang begeleid en zou EUR 40 miljoen worden opgehaald.

De biotechbedrijven ThromboGenics, OMS en Diatos zouden wel nog voor de zomer op het koersbord komen. BASF zou ongeveer 100 miljoen euro betalen voor CropDesign.

(foto: belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud