BASF wil tweemaal zo snel groeien als de markt

(belga) - Het Duitse chemieconcern BASF wil de komende jaren in Europa met nieuwe producten en diensten tweemaal zo sterk groeien als de markt. Dat heeft bestuursvoorzitter Eggert Voscherau donderdag gezegd bij de voorstelling van de meerjarenstrategie.

Bij een gemiddelde economische groei van ongeveer 2 procent in Europa wil BASF, 's werelds grootste chemiebedrijf, de jaarlijkse omzet met 3 à 4 procent doen toenemen tot 2015. In Oost-Europa moet het omzetcijfer tot 2010 verdubbelen tot 2 miljard euro. In Europa zal BASF jaarlijks ongeveer 1 miljard euro investeren.

BASF wil "in een aantal domeinen duidelijk marktaandeel winnen", zegt directeur Walter Seufert van de regio Europa. Het concern wil met zijn klanten samen werken aan gemeenschappelijke onderzoeksprojecten en productontwikkeling. Ook inzake logistiek en milieu ziet BASF samenwerkingsmogelijkheden. Daarnaast wil het concern zijn knowhow bundelen en voor een aantal sectoren zoals de bouw- of verpakkingsindustrie specifieke oplossingen aanbieden.

De "enorme groeikansen" in Oost-Europa kan het concern onmiddellijk benutten, omdat het in ieder land al een verkoopkantoor heeft en de regio met producten kan aanleveren vanuit de productiesites in Midden-Europa.

Ook de efficiëntie moet verbeteren, zei bestuursvoorzitter Voscherau. Zo zullen de kosten in de fabriek in Ludwigshafen jaarlijks met 480 miljoen euro verminderd worden. De optimalisering van lokale structuren in Europa moet jaarlijks nog eens voor 250 miljoen euro aan kostenbesparingen zorgen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud