Batibouw 2009 werd onverhoopt succes

De belangstelling voor de vijftigste editie van Batibouw bleek ondanks de crisis uiteindelijk zeer goed mee te vallen. Volgens voorlopige cijfers haalt de bouwbeurs net de 333.000 deelnemers van 2008, toen er nog geen sprake was van crisis. De meeste standhouders toonden zich meer dan tevreden over het aantal contacten en de kwaliteit daarvan. Batibouw 2009 sluit vanavond om 19.30 u de deuren.

(tijd) - 'Net als veel standhouders hielden we in de aanloop van Batibouw ons hart vast. Ook wij waren bang voor een doemscenario. Er was de voorbije maanden een duidelijke vertraging op de bouwmarkt en het vertrouwen van de kandidaat-koper en -bouwer was aardig zoek. Het is uiteindelijk een goede editie geworden die echt boven de verwachtingen van de meeste standhouders is uitgestegen, stelt Geert Maes, algemeen directeur van organisator Fisa.

Al jaren schommelt het aantal deelnemers aan Batibouw tussen de 300.000 à 350.000 deelnemers. Sommigen vreesden dat de kandidaat-bouwers massaal als gevolg van de fianciële crisis, de recessie en het vrees voor jobverleis, zouden thuis blijven. Dat bleek niet het geval.

Tijdens het eerste weekeind van batibouw waren er meer deelnemers dan vorig jaar. Ook dit weekeind kwam de Belg weer massaal naar Batibouw. Gisteren waren er opnieuw meer bezoekers dan op de tweede zaterdag van Batibouw 2008. Voor de slotdag ging men er rond 15.00 u al uit van 40.000 à 45.000 bezoekers.  

Kwaliteit

Veel belangrijker dan het aantal deelnemers is ook het aantal gerichte contacten van standhouders met klanten en de kwaliteit van die contacten. Op Batibouw worden traditioneel weinig contracten getekend.

Het aantal gerichte contacten en de kwaliteit daarvan is wel sterk bepalend voor de contracten die de daaropvolgende maanden kunnen worden afgesloten. Zowel organisator Fisa als de Vlaamse Confederatie Bouw (die een enquête deed op donderdag en vrijdag bij een vijftigtal deelnemers) komen tot diezelfde conclusie. Ze wordt bevestigd door een beperkte rondvraag van de redactie.

Drie factoren

De groter dan verwachte belangstelling  wordt toegeschreven aan drie factoren: de voorbije weken zijn heel wat maatregelen van de federale en Vlaamse overheid geconcretiseerd (bv. verlaging van de btw voor nieuwbouw), de rente is sterk gedaald (de variabele rente is onder de drie procent gezakt) en er is sprake van een inhaalbeweging.

 'In het najaar zagen we zowel het aantal gerichte contacten en contracten dalen met 20 procent. In januari en februari noteerden we het begin van het herstel. Heel wat kandidaat-bouwers komen tot de conclusie dat het voor hen wel het moment is om te bouwen. Lang niet de job van iedereen is in gevaar. Op Batibouw 2009 noteerden we een toename van 30 procent van die contacten. Onze verkopers vonden de kwaliteit van die contacten minstens even goed als vorig jaar', stelt Yves Verbeke, communicatieverantwoordelijke bij woningbouwer Groep Huyzentruyt.

Ook de hypotheekverstrekkers tonen zich niet echt ontevreden. Het aantal aanvragen voor kredieten voor nieuwbouw zouden niet echt geweldig zijn. Er blijkt wel grote belangstelling te zijn voor renovatie en het opnieuw opnemen van een reeds betaald gedeelte van een lopende hypotheek om energiebesparende investeringen te doen. Er was op de beurs opvallend veel belangstelling voor zonnepanelen.

Cruciaal

De maanden na Batibouw worden cruciaal voor de gang van zaken in de residentiële bouwsector in België. De meeste bedrijven hebben nog voldoende werk voor 2009. Voor volgend jaar moeten de orderboeken dringend worden aangevuld. Dat geldt in het bijzonder voor de Vlaamse woningbouwers.

Patrick Luysterman

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n