BBM stuurt winstwaarschuwing uit

(tijd-nieuwslijn) - De Belgische BetonMaatschappij (BBM) stuurde een winstwaarschuwing uit, omdat de Franse kleindochter Muller TP met zware financiële moeilijkheden wordt geconfronteerd. Tot nu toe mikte BBM voor dit jaar op resultaten die in de lijn liggen van de cijfers over 2001. Nu verwacht BBM resultaten die aanzienlijk lager liggen.

Bij de bouw van een brug in Jossigny heeft een onderaannemer een technische fout gemaakt. "Muller is hoofdaannemer en draagt dus de verantwoordelijkheid", zei Gerard van Acker, gedelegeerd bestuurder en voorzitter van BBM, aan Tijd-Nieuwslijn. In de eerste plaats is het dus Muller dat moet opdraaien voor de kosten die gemaakt moeten worden om de fout recht te zetten. Daardoor zal Muller dit jaar een aanzienlijk operationeel verlies lijden, wat de resultaten van BBM stevig naar beneden zal duwen.

Hoe groot de impact concreet is, is nog onduidelijk. Eind augustus zal BBM meer details kunnen bekendmaken, na het afsluiten van een interne audit. "De impact is aanzienlijk, maar we zullen zeker nog steeds winst kunnen voorleggen", legde Van Acker uit. De topman zei ook dat BBM voor dergelijke gevallen normaliter verzekerd is, maar dat dit voor de werf in Jossigny net niet het geval is. "Er moet nu onderzocht worden of wij de volledige eindverantwoordelijkheid dragen of de onderaannemer een deel van de verantwoordelijkheid op zich moet nemen. Dat gebeurt evenwel via onderhandelingen en de rechtbank, wat lang kan aanslepen. Ondertussen moeten we onze verliezen nemen", aldus Van Acker.

Het bouwbedrijf Muller TP is voor 83% in handen van Besix, de bouwdochter van BBM. Muller heeft 900 werknemers en realiseerde vorig jaar een omzet van EUR 143,7 miljoen. Het verlies kwam in 2001 uit op EUR 0,8 miljoen euro. De hele BBM-groep boekte vorig jaar een omzet van EUR 961,5 miljoen en een nettowinst van EUR 25,9 miljoen. De bedrijfswinst bedroeg EUR 34,5 miljoen.

03/2860425

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud