Bedienden Sabca Haren keuren sociaal plan goed

(tijd-nieuwslijn) - De bedienden van de Sabca-vestiging in Haren hebben woensdag het aangepaste sociaal plan goedgekeurd. Het voorakkoord dat vorige week in de nacht van donderdag op vrijdag werd bereikt, werd door 59,9% van de bedienden aanvaard.

Dat vernam Tijd-Nieuwslijn van Philippe Bervoets van de bediendenvakbond LBC. Hiermee is het sociaal conflict bij Sabca in Haren helemaal van de baan. Voor de arbeiders van Haren was eerder al een oplossing gevonden. Voor Gosselies is er nog geen akkoord, voor de arbeiders noch voor de bedienden.

De onderhandelingen over een sociaal plan voor de bedienden van Haren waren twee weken geleden na een mislukte verzoeningspoging in een impasse beland. Informele démarches en een raad van bestuur bij Sabca, waarbij de directie de opdracht kreeg de draad weer op te nemen, brachten de gesprekken terug op gang. Een voorstel van de sociale bemiddelaar zorgde voor een doorbraak.

Winstpunten ten opzichte van de vorige versie van het sociaal plan, zijn volgens Bervoets een werkzekerheidsclausule en de mogelijkheid over drie jaar bepaalde aspecten van het plan te herzien. Ook de inleveringen voor het personeel dat blijft, zijn wat gemilderd. Bervoets raamt de inlevering op 5% eens het plan op kruissnelheid draait. Onder de bedienden van Haren zullen uiteindelijk 12 tot 16 ontslagen zijn gevallen; daarnaast gaan een 30-tal mensen met brugpensioen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud