Befimmo koopt 62 overheidsgebouwen

Befimmo bracht vrijdag het hoogste bod uit op de 62 gebouwen die de overheid te koop stelt. De vastgoedgroep betaalt 576 miljoen euro. Daarmee is de begroting van dit jaar op het laatste nippertje gered.

(tijd) Gisteren om 11 uur moesten alle biedingen binnen zijn. Er waren negen kandidaten - waaronder Cofinimmo, Befimmo, AXA Belgium, het Franse Ixis, de Nederlandse vastgoedgroep Breevast en KBC Vastgoed - om 90 procent te kopen van Fedimmo, het vastgoedvehikel waarin de federale overheid 62 gebouwen onderbracht. Het gaat om uiteenlopende gebouwen, van kantoren van het ministerie van Financiƫn tot een deel van het museum van Tervuren.

61 partijen vroegen de gegevens van de gebouwen op, negen bedrijven bestudeerden het dossier intensief. Uiteindelijk brachten drie partijen een bod uit. Befimmo legde het meeste geld op tafel.

Het overnamebedrag moet uiterlijk op 29 december op de rekening van de federale staat staan, zodat de begroting van dit jaar in evenwicht kan worden gebracht.

Het haastig verkopen van de gebouwen heeft te maken met de geplande maar mislukte vastgoedoperatie van de overheid eerder dit jaar. De federale regering was van plan een pakket gebouwen onder te brengen in een vastgoedbevak. Cofinimmo werd aangewezen om in het kapitaal van de bevak te stappen, maar na een klacht van AXA en Befimmo schorste de Raad van State de operatie.

Om het geld alsnog binnen te halen, richtte de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) een vehikel - Fedimmo - op waar de gebouwen in ondergebracht werden.

Het bod van Befimmo is hoger dan verwacht. De regering rekende op ongeveer 500 miljoen euro.

Het is nog onduidelijk of een van de verliezende partijen een klacht indient tegen de procedure bij de Raad van State.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud