Bekaert boekt 75,5 miljoen euro groepswinst

De producent van geavanceerde staalproducten Bekaert boekte in het eerste halfjaar van 2006 een groepswinst van 75,5 miljoen euro, tegenover 130,3 miljoen euro een jaar eerder.

(tijd) Het resultaat over de eerste helft van 2005 omvatte een meerwaarde van 54 miljoen euro op de verkoop van Bekaert Fencing.

De nettowinst ligt iets hoger dan de vier door Tijd-Nieuwslijn gepolste analisten verwachtten. Zij rekenden gemiddeld op een groepswinst van 71,2 miljoen euro.

De bedrijfswinst (EBIT) uit voortgezette activiteiten ligt daarentegen iets onder de verwachtingen. De bedrijfswinst daalde 11 procent, van 85,3 miljoen euro naar 76 miljoen euro. Hier rekenden analisten gemiddeld op een daling met slechts 7,5 procent, tot 78,9 miljoen euro. Daardoor daalde de EBIT-marge iets forser dan verwacht, van 8,8 naar 7,5 procent. Analisten mikten op een terugval tot 7,7 procent.

De omzet kwam met een toename met 4 procent tot 1,01 miljard euro in lijn met de verwachte 1,02 miljard euro uit. De omzetgroei was te danken aan gunstige wisselkoerseffecten, die een positieve impact van 2 procentpunt hadden, en overnames, die 4 procentpunt tot de groei bijdroegen. In Europa daalde omzet 2 procent, in Azië was er evenwel 18 procent groei. Dat laatste is vooral te danken aan de 38 procent hogere verkoop van staalkoord in China.

De afdeling geavanceerd draadproducten, veruit de belangrijkste voor de groep, zag de omzet 4 procent toenemen naar 870 miljoen euro. De afdeling geavanceerde materialen boekte 17 procent meer omzet, tot 74 miljoen euro. De verkoop van geavanceerde deklagen, ten slotte, steeg 2 procent naar 68 miljoen euro. In de afdeling draadproducten profiteerde Bekaert van gunstige wisselkoerseffecten, vooral in Brazilië en Chili. In Europa en Noord-Amerika meldt de groep evenwel 'toenemende prijzendruk'. 'Tegelijk kampte het bedrijf met stijgende kosten voor energie en sommige grondstoffen, zoals zink'.

De winstbijdrage van de joint ventures uit Latijns-Amerika bleef nagenoeg stabiel op 28 miljoen euro, in lijn met de verwachtingen.

Net als bij de trading update over het eerste kwartaal blijft Bekaert vaag over de vooruitzichten. 'In wat naar verwachting volatiele marktomstandigheden zullen blijven, zet Bekaert zijn inspanningen voort om de klanten toegevoegde waarde te bezorgen, in lijn met de strategie voor duurzame winstgevende groei'.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud