'Bekaert gaat lastig jaar tegemoet'

(tijd-nieuwslijn) - Bekaert, producent van geavanceerde staalproducten, boekte in 2005 sterke resultaten en beloont aandeelhouders met een uitzonderlijk hoog dividend. Het management gaf zoals gewoonlijk geen duidelijke richtlijnen voor dit jaar. 'Het wordt een lastig jaar', keek gedelegeerd bestuurder Julien De Wilde toch even vooruit naar 2006.

De nettowinst van Bekaert steeg het voorbije jaar met 13 procent tot 190 miljoen euro. De omzet steeg met 10 procent tot 1,9 miljard euro. Het bedrijfsresultaat daalde 2 procent tot 136 miljoen euro. Dat is te wijten aan de verkoop van de afrasteringsafdeling en aan 32 miljoen eenmalige kosten, waarvan de helft voor de herschikking van de staaldraadproductie in de VS. Staaldraad is de belangrijkste activiteit van Bekaert.

Bekaert zag zich vorig jaar tot die herstructureringen genoodzaakt gezien de terugval van de Amerikaanse markt.

Het nieuwe jaar heeft Bekaert goed ingezet. We zijn vrij goed begonnen en hebben een goed gevuld orderboek'. Sinds het laatste kwartaal van 2005 is er beterschap in de VS mede dankzij de wederopbouw na het orkaanseizoen. Europa blijft nog achter. 'Maar er is hoop op verbetering. Door het koude weer liep de bouwsector niet zo goed. We hopen dat in de komende maanden te recupereren', zo haalde De Wilde slechts een voorbeeld aan.

Bekaert bleef zoals gewoonlijk vaag en voorzichtig voor 2006. 'Niet voorzichtiger dan anders', aldus De Wilde. 'De concurrentie wordt intenser', ging hij verder maar wat dat betekent voor de marges kon of wou hij niet zeggen. 'De voorbije twee jaren hebben een aantal spelers weer zuurstof gekregen en die beginnen nu ook weer volumes te draaien', verduidelijkte Bert De Grave de concurrentiestrijd. De Grave neemt in mei de rol van De Wilde over.

In 2005 moest Bekaert het vooral hebben van zijn aanwezigheid in de groeimarkten Azie en Latijns-Amerika, waar groeicijfers van meer dan 20 procent werden opgetekend. Bekaert gaat dit jaar zijn productiecapaciteit van staalkoord in China met de helft opdrijven. Ook Rusland is een topprioriteit. Bekaert wil er een eigen productieplatform opzetten en is in dat opzicht onlangs exclusieve gesprekken gestart met Uralkord.

De bestuursleden besloten om de opbrengst van de verkoop van de afrasteringsafdeling aan te wenden voor een uitzonderlijk dividend van 1 euro per aandeel, bovenop een gewoon dividend van 2 euro. 'Dat betekent in geen geval dat we minder gaan investeren in onderzoek en expansie', verzekerde voorzitter Baron Buysse. 'We hebben een sterke kasstroom en een lage schuldgraad. Sommigen zeggen zelfs dat die te laag is. We hebben dus alle middelen om te doen wat we willen', argumenteerde De Wilde de beslissing van de Raad van Bestuur.

24836345

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud