Bekaert onderzoekt verkoop omheiningsdivisie (update)

(tijd/tijd-nieuwslijn) - De Belgische beursgenoteerde staaldraadproducent Bekaert bestudeert een mogelijke verkoop van zijn omheiningsdivisie Bekaert Fencing. Een formele beslissing tot een verkoop is nog niet genomen. Dat zegt de woordvoerster Francoise Vanthemsche in een reactie op het bericht in De TIJD. Volgens de krant zit de verkoop in een gevorderd stadium. Het management van Bekaert Fencing is volgens De TIJD de belangrijkste kandidaat-overnemer, met de hulp van een financiële partner.

Volgens Francoise Vanthemsche, de woordvoerster van Bekaert, heeft het bedrijf nog geen formele verkoopbeslissing genomen. 'Nu de verzelfstandiging achter de rug is, is de logische vraag hoe de toekomst van deze divisie er uit ziet. Er is een studie aan de gang, zoals we periodiek ook voor de andere divisies doen en daarbij bekijken we alle opties', duidt Vanthemsche. Volgens haar duurt de studie nog enkele maanden.

Vanthemsche merkt op dat de Franse zakenbank Lazard van Bekaert geen mandaat gekregen heeft om een koper te zoeken voor Bekaert Fencing. 'Naast onze eigen mensen is Lazard een van de externe partners die ons in dit dossier bijstaan.'

Bekaert bracht zijn afdeling 'Europese handelsproducten' begin 2003 onder in een aparte juridische vennootschap: Bekaert Fencing. Die vennootschap groepeert de Bekaert-bedrijven die omheiningen produceren voor de landbouwsector en voor de gewone consument, waaronder de overbekende groene tuinafrastering in staaldraad. Bekaert Fencing fabriceert ook veiligheidsafsluitingen voor onder andere voetbalterreinen en geweven en gelaste gazen voor industriële toepassingen.

Transparantie

Bekaert ontkende vorig jaar dat de verzelfstandiging van de divisie de aanloop betekende voor een verkoop. De juridische verandering was volgens Bekaert bedoeld om de transparantie en het cashpotentieel van de afdeling te verhogen. Bekaert zette midden 2002 een zwaar herstructureringsplan op in de omheiningstak. Daarbij sloot de groep twee fabrieken in Frankrijk en een in Ierland en schrapte ze jobs in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. 455 banen verdwenen en de operatie kostte Bekaert 34 miljoen euro. Toen al doken geruchten op dat Bekaert de afdeling klaarstoomde voor verkoop.

De reorganisatie was een succes. Vorig jaar boekte de Bekaert-dochter een bedrijfswinst van 25,4 miljoen euro. In 2002 was er nog een verlies van 9 miljoen euro. De omzet van Fencing bedroeg vorig jaar 383 miljoen euro, een vijfde van die van de Bekaert-groep. De omzet daalde wel met 8,5 procent in vergelijking met 2002. Bekaert Fencing heeft nog fabrieken in België, Frankrijk, Italië, Spanje, Polen, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en telde eind 2003 1.862 werknemers. Rekent men er ook de bedrijven bij waarin Bekaert een minderheidsbelang heeft, dan boekt Bekaert Fencing met 2.479 werknemers een gezamenlijke omzet van 455 miljoen euro.

Bekaert rapporteerde half maart voor het eerst conform de nieuwe IFRS-boekhoudnormen en deelde zijn divisies anders in. Daarbij was Bekaert Fencing een wat vreemde eend in de bijt, gewrongen tussen de grootste divisie van de klassieke staaldraad en staalkoord (globale omzet 1,9 miljard euro) en de twee kleinere divisies: geavanceerde deklagen (117 miljoen euro) en geavanceerde materialen (103). De twee laatste divisies worden beschouwd als de belangrijkste groeipolen van Bekaert. MS/MDR

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud