Beleggers Telenet 96 miljoen kwijt bij beursdebuut - update

(tijd) - De beleggers in Telenet verloren dinsdag 95,9 miljoen euro bij het debuut van het kabelbedrijf op Euronext Brussel. De groep eindigde op 19,10 euro, 9,05 procent onder de introductieprijs, en speelde zo 192,3 miljoen marktwaarde kwijt. Het is het slechtste beursdebuut in Brussel sinds 1999. Woensdag gaat Telenet iets hoger.

Duco Sickinghe, de gedelegeerd bestuurder van Telenet. (foto: belga)

De Telenet-aandelen kregen aanvankelijk een prijsvork mee van 21 tot 25,5 euro per stuk. Het bedrijf zag zich echter genoodzaakt de aandelen naar de markt te brengen tegen de bodem van die vork (21 euro). Maar ook die bodem bleek dinsdag op de eerste handelsdag, niet bestand tegen de invloed van de markt.

Telenet kreeg een openingskoers van 20,50 euro. Tijdens de sessie brokkelde die koers verder af tot 19,10 euro (-9,05 procent). Het is geleden van juni 1999, toen de groenteverwerker Pinguin een notering kreeg, dat de Brusselse beurs nog een dermate slecht debuut meemaakte. Voor een grote beursoperatie is het de slechtste eerste handelsdag in Brussel in minstens tien jaar. Met het koersverloop willen de beleggers aangeven dat ze Telenet ook tegen 21 euro nog te duur geprijsd vinden. Vooral de hefboomfondsen, die speculeren op kortetermijnwinsten, lieten zich gelden. Hun grote verkooporders duwden het aandeel naar beneden. In mindere mate leed Telenet ook onder het verlies op Wall Street van maandagavond.

Door het slechte beursdebuut verloren de beleggers in Telenet, die de stukken kochten tegen 21 euro, 95,9 miljoen euro. De Belgische particulieren speelden 15,2 miljoen kwijt. Zo'n 44.000 Belgische burgers, vooral Vlamingen, tekenden in op Telenet. Dat is een stuk minder dan bij Elia en vooral minder dan bij Belgacom dat 143.000 beleggers kon aantrekken.

Er veranderden gisteren 10,8 miljoen Telenet-aandelen van eigenaar. Dat is 21 procent van het totaal aantal vrij verhandelbare stukken (free float) en bijna 11 procent van alle Telenet-aandelen. Telenet alleen was goed voor 40 procent van de dagomzet op Euronext Brussel. Tegen de koers van dinsdag maakt Telenet geen kans meer op een zitje in de Bel20. BB/KVS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud