Belgacom investeert 522 miljoen euro in superinternet

(tijd-nieuwslijn) - Belgacom wil tot 2013 522 miljoen euro stoppen in het uitrollen van VDSL. Dat schrijft De Financieel-Economische Tijd. VDSL is een krachtige opvolger van ADSL. Het zwaartepunt van de investeringen valt de komende jaren. Het is een van de duurste telecomprojecten die ons land al zag.

Met het project, dat Broadway gedoopt werd, wil Belgacom voortborduren op het succes van ADSL. Dat is een technologie voor snelle internetverbindingen via de gewone telefoonlijn. VDSL, wat staat voor Very high speed Digital Subscriber Line, maakt nog sneller internetverkeer mogelijk. Bovendien is VDSL uitermate geschikt voor nieuwe diensten zoals interactieve, digitale televisie en het uitwisselen van zware bestanden. Het is ook een middel om de concurrentie met Telenet aan te scherpen.

Belgacom gelooft sterk in de vraag naar die nieuwigheden en naar supersnel internet. Daarom werkte het bedrijf een fors investeringsprogramma uit van 522 miljoen euro tot 2013. De redactie van de Financieel-Economische Tijd vernam dat de raad van bestuur van Belgacom gisteren het licht op groen zette voor het grootste stuk van die massale investering. Het gaat om 274 miljoen euro. Dat laatste bedrag komt bovenop de 55 miljoen die de raad al in februari vrijmaakte voor dit jaar. Dat de beslissingen kort op elkaar volgen, komt doordat Belgacom besloot zijn VDSL-uitgaven te versnellen.

De 329 van de 522 miljoen euro dekt de investeringen in VDSL tot eind 2006. Tegen dan moet 46 procent van de bevolking kunnen worden aangesloten op de nieuwe technologie. De steden krijgen voorrang. Voor ADSL ligt die ratio nu op 98 procent. VDSL kost Belgacom meer dan ADSL. Dat komt onder meer omdat de telecomoperator voor VDSL zijn glasvezelnet fijnmaziger moet maken. Dat betekent dat de komende jaren veel Belgische stoepen worden opengebroken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud