Belgacom lanceert ongevraagd bod op Telindus

(tijd) - Belgacom pakte gisteren verrassend uit met een openbaar bod op de netwerkspecialist Telindus. Het is een 'ongevraagd' bod: het wordt tot nader order niet gesteund door de raad van bestuur van Telindus of de voornaamste aandeelhouders. Waarnemers houden rekening met tegenbiedingen en met de mogelijkheid dat Telindus de demarche van de telecomgroep Belgacom afwijst. De waarde van het bod bedraagt 483,7 miljoen euro.

Het is niet de eerste keer dat Belgacom een gooi doet naar Telindus. Maar tot gisteren kwam het nooit tot een bod. Belgacom verrast door zijn vrij agressief optreden. Opvallend is vooral dat de Cordier Group, bestaande uit de familie van Telindus-stichter John Cordier en bevriende aandeelhouders, het bod vooralsnog niet steunt. De familie, het zwaargewicht in de groep, moet zich nog definitief uitspreken. Sommige bronnen zeggen dat ze niet enthousiast reageert en dat ook de leiding van het bedrijf niet staat te springen.

De Cordier Group heeft samen met een kleinere partij en de eigen aandelen van Telindus 24,1 procent van het bedrijf in handen. De resterende 75,9 procent staat op de beurs. Het bod van Belgacom gaat maar door als de telecomgroep 75 procent binnenhaalt.

De raad van bestuur van Telindus sprak zich evenmin al uit. De raad komt pas maandag samen. Als hij het bod afwijst, kan hij een gifpil in werking stellen. Dat kan door een kapitaalverhoging waardoor Telindus duurder wordt. Sectorkenners houden rekening met tegenbiedingen. Mogelijk komt de Britse telecomreus BT, die al langer interesse heeft voor Telindus, in actie. Ook een initiatief van France Télécom, eventueel in combinatie met Mobistar, valt niet uit te sluiten. De Fransen controleren het gsm-bedrijf Mobistar, waarvan 4,63 procent in handen is van Telindus. Telindus is medeoprichter van Mobistar.

Belgacom is niet van plan de Mobistar-aandelen van Telindus te houden. Daarom biedt de telecomgroep de Telindus-aandeelhouders de keuze tussen cash en een mengeling van cash en een Mobistar-waardepapier. In beide gevallen gaat het om 13,5 euro per aandeel of een totaal van 483 miljoen euro. Zonder de Mobistar-aandelen gaat het om 284 miljoen, een bedrag dat Belgacom probleemloos kan opbrengen. Enkele analisten menen dat het bod van Belgacom te laag is. Telindus sloot gisteren voor de schorsing van het aandeel af op 11,65 euro. BB/MS

23924777

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud