Belgacom maakt moeilijke fase door

(tijd) - De sterk ondermijnde positie van Jan Coene als voorzitter van Belgacom en de spanningen tussen Coene en gedelegeerd bestuurder Didier Bellens zijn tekenend voor de moeilijke periode die de telecomgroep doormaakt, voor het eerst sinds de beursintroductie in de lente en zelfs in jaren. Een niet onbelangrijk lichtpunt is dat Belgacom goede cijfers kan voorleggen.

Het aandeel van Belgacom, een zwaargewicht op Euronext Brussel, klokte donderdag af op 28,25 euro. Dat is een daling van een half procent tegenover woensdag, maar nog steeds ruim boven de introductieprijs van 24,50 euro. De succesvolle beursgang van de telefoonmaatschappij, die op 22 maart een feit werd, is de bekroning van een langdurig veranderingsproces.

Dat proces werd al begin vorig decennium ingezet door de naamsverandering van RTT in Belgacom en de omvorming in 1994 van overheidsbedrijf in een NV van publiek recht. Wat de start moest worden van een metamorfose werd destijds overschaduwd door een bikkelhard conflict tussen Bessel Kok, de toenmalige gedelegeerd bestuurder van het bedrijf, en Benoît Remiche, de voorzitter van de raad van bestuur. Het conflict verlamde Belgacom goeddeels en vertraagde het veranderingsproces. Elio Di Rupo (PS), de voogdijminister uit die periode, greep uiteindelijk in door Kok en de voltallige raad van bestuur te vervangen.

Met een nieuwe raad en John Goossens als topman brak een relatief rustige periode aan voor het bedrijf. Zelfs de twee grote reorganisatiegolven, waarbij de beslissing viel meer dan 10.000 werknemers vervroegd te laten vertrekken en duizenden anderen om te scholen, verliepen vrij rimpelloos. Alleen het plotse overlijden van Goossens, eind 2002, gaf problemen.

De laatste maanden is Belgacom echter in veel woeliger vaarwater terechtgekomen. Het gaat daarbij om meer dan de positie van Coene die sommige bestuurders op de vergadering van de raad van volgende week zullen aankaarten, ook al staat het onderwerp officieel niet op de agenda. Het gaat ook om meer dan de gespannen relatie tussen Coene en Bellens die ook nog met gezondheidsproblemen geconfronteerd werd. Die relatie doet denken aan de ruzie tussen Kok en Remiche maar neemt lang niet dezelfde proporties aan. Toch hebben diverse bronnen het over grote spanningen tussen de twee. 'Alles is aanleiding tot spanning', zegt een insider. Zelfs kwesties als wie mag prijken op uitnodigingen of wie symbolisch het krijtje mocht vasthouden bij de eerste notering van Belgacom op de beurs. Coene laat zich ook in met operationele aangelegenheden, nochtans de taak van het management.

Daarbij komt dat het bedrijf al meer dan een jaar geconfronteerd wordt met het vertrek, om allerlei redenen, van een reeks topmanagers en niet van de minsten. Zo diende Jean-Claude Vandenbosch, de feitelijke nummer twee van de groep, begin dit jaar op te stappen. Samen met allerlei nieuwe structuren aan de top van de groep leidt dat tot spanningen, om maar te zwijgen over de onschatbare ervaring die wegvalt. Ook op het terrein is er bezorgdheid. 'Het personeel is gespannen en ongerust', zegt een vakbondsman. Bonden en directie praten de komende maanden over de personeelsbehoeften van Belgacom. Aangewakkerd door perslekken, bestaat de vrees dat dat zal leiden tot een nieuwe, grootschalige afslankingsoperatie.

Als illustratie voor de woelige periode kan tellen dat sommige leden van de raad van bestuur, onder wie prominente bestuurders, het management vragen beginnen te stellen over het vertrek van de toplui en de sfeer bij het bedrijf. Dat is gewoon in andere bedrijven maar ongewoon voor Belgacom.

Als klap op de vuurpijl verandert de markt in een sneltreintempo, bijvoorbeeld door de komst van digitale televisie, en verhoogt de druk van de concurrentie elke dag op de speerpuntactiviteiten van Belgacom: mobilofonie en breedbandinternet.

Ook de evolutie van de regelgeving zou in het nadeel van Belgacom kunnen uitvallen.

Veel wordt goedgemaakt door de goede financiële resultaten van het bedrijf die helpen om de problemen toe te dekken. 'Ik kan geen cijfers geven maar de business is zeer goed. De resultaten zijn volgens plan en niet alleen de financiële, ook de economische zoals het aantal lijnen', zei Bellens donderdag in de marge van een lunchontmoeting in de senaat. Hij preciseerde bijvoorbeeld dat de divisie Vastelijndiensten, de grootste van de groep, nog steeds 'ongeveer een nulgroei' kent zoals in de eerste jaarhelft. Dat is beter dan de voorspelde omzetdaling met 2 procent.

22185783

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud