Belgacom noteert op 22 maart op Euronext Brussel

(tijd-nieuwslijn) - De telecomoperator Belgacom bevestigt dat zijn eerste notering op Euronext Brussel plaatsvindt op 22 maart. De aanbiedingsperiode start vermoedelijk op 8 maart, de dag waarop naar verwachting de prijsvork en de andere details van de introductie worden bekendgemaakt. Dit meldt Belgacom.

Ten minste 15% van de aandelen worden toegewezen aan particuliere beleggers in België. Dit percentage kan worden verhoogd indien de intekeningen van particuliere beleggers hoger is. Bronnen zeiden eerder dat 12,5 tot 25% zou worden aangeboden aan particuliere beleggers.

Belgacom herhaalde dat het voor 1 miljard euro eigen aandelen zal overkopen van ADSB, het consortium dat zijn aandelen verkoopt bij de beursgang. Belgacom bezit al voor 325 miljoen euro eigen aandelen en zal deze vernietigen in het kader van de beursintroductie.

De aanbiedingsperiode voor particulieren start op maandag 8 maart en loopt tot vrijdag 19 maart om 16 uur. De particuliere beleggers kunnen zich voor intekening kosteloos aanmelden bij alle vestigingen van Dexia en KBC of in elk kantoor van Fortis, ING, Bank Degroof, KBC of Petercam. De definitieve aanbiedingsprijs wordt naar verwachting op maandag 22 maart bekendgemaakt. Als het aanbod wordt overschreden, wordt voorrang gegeven aan de intekeningen die werden ontvangen in de eerste vijf dagen van de aanbiedingsperiode voor particulieren.

De beursgang van het grootste Belgische telecombedrijf is volgens zijn topman Didier Bellens een nieuwe en logische mijlpaal voor het bedrijf. 'De beursintroductie zal onze medewerkers nog meer motiveren. Het zal de drijvende kracht zijn achter de verandering van bedrijfscultuur'.

Bellens ontkende dat Belgacom nu al concrete plannen heeft voor overnames. De gedelegeerd bestuurder denkt ook niet dat Proximus, de Belgacom-dochter voor mobiele telefonie, met de beursintroductie een doelwit wordt van een overname door het Britse telecombedrijf Vodafone, dat al 25 procent bezit.

Belgacom zal zich volgens Bellens blijven toespitsen op de kernactiviteiten en zijn positie behouden als voorkeurleverancier van telecomdiensten.

De aandelen in het kader van de emissie zullen worden aangeboden door ADSB Telecommunications B.V., een consortium dat op het ogenblik van het afsluiten van het aanbod wordt gevormd door SBC Communications Inc., TDC A/S en Singapore Telecommunications Limited. ADSB wil maximaal alle aandelen aanbieden die het in Belgacom heeft op het ogenblik van de afsluiting van het aanbod (naast de aandelen waarvoor het een overtoewijzingsoptie zal verlenen aan de underwriters bij de beursgang). Na acht jaar samenwerken met Belgacom, ziet ADSB de verkoop van de aandelen en de beursgang als 'een middel om zijn aandeelhouderschap te verzilveren', aldus Lloyd Kelley, voorzitter van ADSB.

De banken KBC en Dexia, die via ADSB ook nog aandelen hebben, verkopen hun deel. Sofina behoudt zijn aandelen. Ook de Belgische staat behoudt zijn meerderheidsbelang.

ADSB bezit momenteel 46,9% van alle uitstaande aandelen van Belgacom. De Belgische Staat heeft 50% + 1 aandeel en Belgacom bezit de resterende 3,1%. Voor het afsluiten van het aanbod zal het aandeelhouderschap van ADSB verminderen, ten gevolge van verschillende bedrijfstransacties, met inachtneming van de Protocolovereenkomst van 2 oktober 2003 tussen ADSB, de Belgische Staat en Belgacom. Zij omvatten onder meer de terugkoop door Belgacom van aandelen van ADSB ten belope van EUR 1,0 miljard tegen de aanbiedingsprijs. Er komt tevens een herstructurering van de aandeelhoudersstructuur van ADSB. ADSB ontvangt de netto-opbrengsten van de verkoop.

De bekendmaking van de prijsvork en de maximale aanbiedingsprijs voor particuliere beleggers, alsook andere details van het aanbod worden naar verwachting gepubliceerd in de Belgische financiële pers op 8 maart, de dag waarop de aanbiedingsperiode vermoedelijk begint.

(foto: belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud