Belgacom presteert beter dan verwacht in derde kwartaal - update

Belgacom wist in het derde kwartaal de analistenverwachtingen te kloppen. De nettowinst steeg met 19,6 procent tot 268 miljoen euro, tegen een gemiddelde verwachting van 224 miljoen euro. De winstgroei is te danken aan de meerwaarde van 67 miljoen euro op de verkoop van het 5,8%-belang in Neuf Cegetel. De winst per aandeel steeg van 0,66 tot 0,78 euro.

(tijd) De omzet groeide zoals verwacht 10,6 procent tot 1,5 miljard euro. De bedrijfskasstroom (ebitda) voor niet-terugkerende elementen daalde met 3,9 procent tot 536 miljoen euro, maar bleef boven de gemiddelde prognose van 530 miljoen euro.

Over de eerste negen maanden boekte Belgacom een bedrijfskasstroom (ebitda) voor niet-recurrente items van EUR 1,65 miljard, een daling met 3,8 procent in vergelijking met dezelfde periode van 2005. De omzet steeg met 5,3 procent tot 4,57 miljard euro. De nettowinst zakte 30,1 procent van 1 miljard tot 702 miljoen euro. Proximus wist zijn klantenbestand, tegen de verwachtingen van de analisten, uit te breiden.

De omzet uit de vastelijndivisie (FLS) voor niet-terugkerende elementen steeg met 21,7 procent tot 482 miljoen euro. De omzet uit de kernactiviteiten, m.a.w. zonder de opbrengsten uit verkochte ondernemingen, Telindus en Belgacom TV, zakte 1,4 procent. Op basis van dit resultaat herziet FLS zijn jaarverwachtingen en gaat voor 2006 uit van een omzetdaling met 2 procent. De marge op de bedrijfskasstroom (ebitda) zou 'redelijk stabiel' blijven.

Telindus Group, dat vanaf 1 januari wordt geconsolideerd, droeg voor 512 miljoen euro bij tot de totale opbrengsten van FLS.

Belgacom TV telde eind september bijna 103.000 klanten. Daarmee heeft het digitale televisieproduct nu al zijn jaardoelstelling van 100.000 abonnees waargemaakt. De ARPU of gemiddelde opbrengst per gebruiker kwam na negen maanden uit op 11,6 euro. 'Over het derde kwartaal zat de ARPU in de lift tegenover dezelfde periode vorig jaar', stelt Belgacom in het persbericht. De ARPU-jaardoelstelling bedraagt 13 euro. 'Dit zal een negatieve impact van 30 tot 40 miljoen euro hebben op de bedrijfskasstroom', meldt het communique.

Proximus presteert sterker dan verwacht. De meeste analisten verwachtten dat de mobiele dochter klanten verloor aan de concurrenten Base en Mobistar. Maar eind september wist Proximus zijn klantenbestand uit te breiden tot 4,241 miljoen. De omzet daalde over de eerste negen maanden wel 1,3 procent tot 1,62 miljard euro. Voor het hele boekjaar gaat de Belgacom-dochter uit van een omzetdaling rond 2 procent. De marge op de bedrijfskasstroom (ebitda) komt uit rond 47 procent.

De opbrengsten van Belgacom ICS (BICS) zijn over de eerste negen maanden van 2006 met 2,8 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. 'De stijging van de inkomsten uit spraak is voornamelijk het gevolg van de hogere vaste inbound-/outboundvolumes gegenereerd door de Zwitserse partner, en van de outsourcingovereenkomst die in februari 2006 werd ondertekend met MTN Group, een toonaangevende leverancier van mobielecommunicatiediensten in Afrika', stelt het persbericht.

Sebastien Rousseau

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud