België zoekt zijn CEO's het vaakst buiten het eigen bedrijf

In België wordt in 63 procent van de bedrijven een CEO extern gerekruteerd. Hiermee is ons land wereldwijd koploper in het extern aanwerven van CEO's.

(belga/tijd) - Slechts in 36 procent van de Belgische bedrijven werd de huidige CEO aangesteld via interne promotie. Dat blijkt uit een internationale studie van Robert Half Finance & Accounting, gespecialiseerd in het rekruteren van financiële profielen.

Het onderzoek werd uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau bij meer dan 866 human resourcers en finance managers in België, Australië, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Nieuw Zeeland en Tsjechië.

Wereldwijd is in 44 procent van de bedrijven de CEO afkomstig uit eigen rangen en wordt 51 procent extern gerekruteerd. België is samen met Frankrijk koploper in het extern zoeken van CEO's (63 procent).

Robert Half Finance & Accounting suggereert dat het lage aantal intern gerekruteerde CEO's te wijten is aan het gebrek aan ambitie van de top kaderleden om in het eigen bedrijf CEO te worden. In België, Nederland en Duitsland zegt 81 procent van de ondervraagden niet CEO of hoogste directeur in rang te willen worden in het eigen bedrijf. Wereldwijd is dat 74 procent.

Voor de Belgische ondervraagden is het feit dat de huidige CEO zijn post niet verlaat, voor 16 procent een belangrijke hindernis naar de top. Zowat 11 procent vindt de bedrijfscultuur een obstakel.

De belangrijkste vereisten voor een succesvolle CEO zijn volgens de Belgische ondervraagden goed communiceren (55 procent), managementcapaciteiten (52 procent), goed luisteren (38 procent), visie (31 procent) en financiële achtergrond (20 procent).

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud