Belgisch gerecht veroordeelt Google

De Brusselse rechtbank van eerste aanleg heeft op 5 september in kort geding de internetzoekmachine Google veroordeeld en verplicht om alle artikels, foto's en beeldmateriaal van Franstalige en Duitstalige dagbladuitgevers, vertegenwoordigd door de maatschappij Copiepress, in te trekken. Lapt Google die beslissing aan zijn laars, dan riskeert het een dwangsom van 1 miljoen euro per dag. Dat staat te lezen op de website van Chillingeffects.org, waar het volledige vonnis te lezen is.

(belga) Google wordt ook verplicht de gerechtelijke beslissing te publiceren, op straffe van een nieuwe dwangsom van 500.000 euro, zo staat te lezen in het document waarnaar Google ook zelf verwijst op de Belgische versie van zijn zoekrobot.

Het vonnis komt er na een klacht die begin augustus werd ingediend door de vertegenwoordigers van de uitgevers. Zij wilden daarmee hun auteursrechten verdedigen.

De rechtbank oordeelde dat de activiteiten van Google News effectief de wetten omtrent auteursrechten en databanken schenden.

Het vonnis is op 8 september op de Amerikaanse zetel van Google betekend. De eventuele dwangsommen treden tien dagen later in werking, dat wil zeggen, vanaf morgen/maandag.

(foto: belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud