'Belgische bakstenen blijven goede belegging'

Belgen stellen zich tegenwoordig wat meer vragen als ze een woning willen kopen, en willen er ook minder aan uitgeven. Maar die voorzichtige houding is eigenlijk niet nodig, als je naar de vastgoedmarkt kijkt in ons land. Dat is de boodschap van het makelaarsnetwerk ERA, op basis van hun jaarlijkse studie van de Europese vastgoedmarkt.

(tijd) - ERA gebruikt zijn eigen cijfers, die met zo’n vijf procent van de Belgische markt een relevante steekproef opleveren. Bovendien zijn de ERA-cijfers accuraat tot en met augustus, wat recenter is dan de statistieken van de FOD Economie.

En die cijfers zijn goed. ERA zag vanaf september vorig jaar net als iedereen de dip op de woningenmarkt, maar tekent sinds maart 2009 recordmaand na recordmaand op, qua aantal transacties. De geassocieerde makelaars zullen dit jaar normaal gezien zo’n 4.900 woningen verkopen - huizen en appartementen - of een stijging van zo’n 15 procent tegenover vorig jaar.

Dat wil niet zeggen dat er niets gebeurd is. De prijs van een woning speelt een grotere rol dan voor de crisis. Woningen tot zo’n 250.000 euro worden nog steeds vlot verkocht,  met zelfs een lichte stijging qua verkoopprijs. Maar voor het segment daarboven is er wel een daling van het aantal verkopen. ‘Mensen die een huis van 500.000 euro kopen, moeten daar ook een deel van hun reserves voor afspreken. Ze lenen niet alles bij de bank’, zegt ERA managing director Pol Vanacker. ‘Daar zijn mensen vandaag wat minder toe bereid, waardoor die duurdere woningen langer blijven staan. Dat geeft de overblijvende geïnteresseerden een groter aanbod, waardoor de prijs daalt.’

Van een algemene daling van de huizenprijzen is volgens ERA echter geen sprake. Integendeel, jaar op jaar lagen de Vlaamse prijzen in agustus 0,21 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.

Op de appartementenmarkt in Vlaanderen is er wel een prijsdaling - met 3,34 procent. Dat heeft alles te maken met het overaanbod dat de afgelopen jaren was opgebouwd . ‘Maar ook daar horen we uit het veld dat die voorraad van appartementen, zeker op de betere locaties, aan het opdrogen is’, aldus managing director Iain Cook.

Bovendien merkt ERA op dat door de lagere rente de gemiddelde maandelijkse aflossingen een stuk lager uitvallen dan de voorbije jaren. ‘Bakstenen in België blijven een goede belegging’, vat Cook dan ook samen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud