Belgische overheden massaal aanwezig op MIPIM

Foto PLU

Naar schatting 800 Belgen zullen deze week deenemen aan MIPIM in Cannes, de grootste jaarlijkse professionele vastgoedbeurs in Europa. De Belgische eminenties en hun medewerkers van alle niveaus zijn opvallend vertegenwoordigd met in totaal zo'n 150 man. Vooral Brussel en Wallonië zijn zeer uitdrukkelijk aanwezig.

Van onze verslaggever in Cannes

(tijd) - Komt er dit jaar nog een herstel van de professionele vastgoedmarkt?  Hoe stevig zal dat herstel zijn? Dat zijn twee belangrijke vragen waarop de naar schatting 18.000 deelnemers op de  21ste editie van MIPIM,  een antwoord hopen te vinden.

Het aantal deelnemers lijkt volgens de organisatoren alvast te zijn gestabiliseerd. Als gevolg van de crisis was het aantal geregistreerde bezoekers gedaald van 29.318  naar 17.658, een daling met zowat 40 procent. De delegaties uit landen als Rusland en Dubai die tijdens de boomjaren op MIPIM in Cannes grote sier maakten, werden gedecimeerd.

Vergeleken met het buitenland heeft de crisis tot nu toe veel minder huis gehouden in België. Dat is ook te merken aan de Belgische delegatie. Het aantal Belgische deelnemers viel slechts terug van 1.029 in het recordjaar 2008 naar 845 in het crisisjaar 2009, een terugval met nauwelijks 15 procent. Sinds de crisis levert het kleine land België de vierde grootste groep deelnemers. Volgens de woordvoerster van MIPIMP blijft de Belgische delegatie in 2010 minstens even groot.

Reeds 750 Belgen waren maandag geregistreerd. Daarvan zijn er 140 gerangschikt als vertegenwoordiger van de overheid. Een kleine minderheid zijn vertegenwoordigers van privébedrijven die voor hen werken. Volgens een eerste schatting van de redactie zijn er een honderdtal vertegenwoordigers uit Brussel en Wallonië.

Het Brussels Gewest is zoals steeds uitdrukkelijk aanwezig. Brussel Export is voor het eerst aanwezig en groepeert een aantal privébedrijven.

Op de stand van Het Waals Gewest staan ook Luik, Verviers, Namen, Andenne, Dinant en Seraing. Voor Vlaanderen zijn vooral Gent, maar ook Kortrijk en Antwerpen vertegenwoordigd.

Excellenties

Heel want excellenties zijn zelf aanwezig. De Brusselse regering wordt volgens de deelnemerslijst persoonlijk vertegenwoordigd door Charles Picque (minister-president), Evelyne Huytebroeck (minister milieu), Christos Doulkeridis (staatssecretaris huisvesting) en Emir Kir (minister ruimtelijke ordening).

Gent en Luik doen samen een seminarie. Gent is vertegenwoordigd door burgemeester Daniel Termont. Luik stuurt zijn burgemeester Willy Demeyer. Ook Leopold Lippens, de burgemeester van Knokke-Heist, is dit jaar van de partij.

Ook kleinere steden en gemeenten sturen hun nummer een naar Cannes om hun eigen vastgoedprojecten te promoten op de internationale vastgoedmarkt. Vooral Waalse burgemeesters, al dan niet vergezeld van een schepen of een provinciaal gedeputeerde, doen dat liefst zelf: Namen, Verviers,Seraing, Andenne, Estainpuis,… sturen hun eerste burger.

Ook Stefaan De Clerck is ingeschreven, niet als minister van Justitie maar als voorzitter van het Stadsontwikkelingsbedrijf Kortrijk. De Clerck schrijft het succes van de uitbouw van het shopping center van K in Kortrijk deels toe aan de efficiënte contacten die hij de voorbije jaren op Mipim heeft gehad. Op MIPIM kan men op een dag een tiental nuttige contacten hebben waarvoor men in eigen land, zelfs onder Belgen weken zou nodig hebben om ze te organiseren.

Deelnemen aan MIPIM kost ook veel geld. Alleen al voor de toegangskaart moet meer dan 600 euro worden neergeteld. Officieel wordt het door organisator Reed Elsevier ontkend, maar sinds de crisis zijn er voor bepaalde doelgroepen wel speciale formules, zoals 'twee voor de prijs van een'.

Wat de aanwezigheid van en delegatie kost is moeilijk te achterhalen. Bedrijven hanteren de vuistregel dat vlucht, hotel, inschrijving, uitgaven en kosten ter plaatse snel 2.000 euro per man kost. Een stand op de beurs of de organsatie van een conferentie loopt snel in de tienduizenden euro.

Awards

De Belgische vastgoedgemeenschap kijkt dit jaar met met mee dan gewone aandacht uit naar de uitreiking van de Mipim Awards op donderdagavond.Met liefst vier projecten  is België dit jaar het meest genomineerde land. Er worden vijf Awards uitgereikt, waarvoor telkens drie projecten werden genomineerd. Het Belgisch bureau Assar levert op zijn eentje drie van de vier Belgische nominaties.

Patrick LUYSTERMAN

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud