Belgische Staat in beroep tegen Swissair-uitspraak

Het proces Swissair krijgt een vervolg voor de kantonale rechtbank van Zürich. Niet alleen het Openbaar Ministerie, maar ook drie benadeelden, onder wie de Belgische Staat, zijn in beroep gegaan.

(belga) Dat gebeurde op het einde van de tijd die er was om in beroep te gaan tegen de beslissing tot vrijspraak door de rechters van de rechtbank van Bülach.

De Zwitserse procureur Christian Weber tekende beroep aan tegen de vrijspraak vorige week van 19 beklaagden. De andere partijen die in beroep zijn gegaan, zijn het kanton Neuchâtel, de Belgische Staat en de Federale Investeringsmaatschappij. Deze drie partijen zullen door slechts één advocaat vetegenwoordigd zijn, aldus voorzitter Rainer Hohler van rechtbank van Bülach woensdag.

Zij vechten slechts een deel van de uitspraak aan, met name de vrijspraak van de voormalige leden van de raad van bestuur van Swissair, van de financiële verantwoordelijken van de groep Georges Schorderet en Jacqualyn Fouse, de verantwoordelijke van de juridische dienst Karin Anderegg Bigger en van twee externe consultants, aldus Hohler.

De districtsrechtbank van Bülach zal deze zomer het geschreven vonnis publiceren. Gezien de vakantie van deze instantie, van 10 juli tot en met 20 augustus, beginnen nadien de termijnen voor bijkomende gedingen, aldus gerechtelijke kringen in Bülach. Na ontvangst van de schriftelijke overwegingen hebben de partijen twintig dagen de tijd om hun bemerkingen te formuleren en te motiveren.

De uitspraak betekende een mislukking over de hele lijn voor het parket, na een onderzoek dat vijf jaar duurde en 4 tot 4,5 miljoen Zwitserse frank heeft gekost. De rechtbank sprak alle beklaagden vrij en kende hen voor in totaal 3 miljoen Zwitserse frank (2 miljoen euro) schadeloosstelling toe. Mario Conti, de laatste topman van Swissair en de enige die een effectieve celstraf riskeerde, kreeg 488.000 Zwitserse frank toegewezen, de andere beklaagden tussen 80.000 en 230.000 Zwitserse frank.

De kantonale rechtbank in Zürich zal op vrij korte termijn uitspraak moeten doen. Half 2008 verjaren een aantal van inbreuken die ten laste worden gelegd.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud