Bertelsmann lanceert opvolger Napster

(tijd-nieuwslijn) - De media- en entertainmentgroep Bertelsmann lanceert een internetplatform dat consumenten toelaat om films en songs te downloaden door middel van 'filesharing'- of 'ruil'technologie. De Frère-holding GBL heeft een belang van 25,1% in Bertelsmann.

Het digitale platform is ontworpen door Arvato, de mediadienstendivisie van Bertelsmann, en heet GNAB, een anagram voor "bang". Het moet Napster doen vergeten. Via GNAB kunnen zowel songs als films worden gedownload. Arvato heeft al akkoorden met de belangrijkste platenmaatschappijen en voert onderhandelingen met de grote filmstudio's. Met deze laatste zouden al voorlopige overeenkomsten zijn bereikt.

Bertelsmann besteedde speciale aandacht aan het voorkomen van piraterij en het vergoeden van de contentleveranciers. Als alles volgens plan verloopt, wordt de dienst in de komende weken eerst in Duitsland beschikbaar en vervolgens in de VS. Dat meldt The Wall Street Journal Europe.

Bertelsmann was een partner in Napster, het muziekdownloadplatform dat in 2001 werd gesloten omdat de copyrightwetten niet gerespecteerd werden. Wegens zijn deelname in het Napster-project kijkt Bertelsmann nog altijd tegen rechtszaken aan in de VS.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud