Besix mikt op Kingdom Tower

Burj Dubai, de kernreferentie van Besix.

De Belgische bouwgroep Besix is van plan mee te dingen naar het contract voor het projectbeheer en de bouw van de Kingdom Tower in Saoudi-Arabië. Als deze wolkenkrabber er effectief komt, wordt dit het eerste gebouw van 1.000 meter hoog in de wereld.

Midden-Oosten

Besix is een van de weinige bouwgroepen die sinds de jaren zestig onafgebroken actief is in het Midden-Oosten en er een vlekkeloze reputatie heeft. De Belgische groep (voor 50 procent in handen van Egyptische groep Orascom Construction) kan ook de best denkbare  referentie voorleggen: in december opent in Dubai de Burj Dubai, met een hoogte van 818 meter het hoogste gebouw ter wereld.

Dat project wordt gebouwd door het consortium van Besix, Samsung (Zuid-Korea) en  het lokale Arabtec. Het Amerikaanse Turner is projectcoördinator en Emaar uit Dubai is de ontwikkelaar-investeerder.

Twee weken geleden maakte de Saoedische prins Alwaleed alvast bekend dat  zijn Kindom Group met Emaar een contract had  getekend voor supervisie van de bouw van de Kingdom Tower.  In 2006 werd  Besix aangesteld door Emaar als een van zijn bevoorrechte partners.

Nog onzeker

De plannen voor de Kingdom Tower werden voor het  eerst gelanceerd in 2003. Er is ook vandaag nog geen 100 procent zekerheid dat het project er komt.

‘Ik ben er wel van overtuigd dat Saoedi-Arabië een van de weinige landen ter wereld is waar een project van deze omvang in de huidige economisch context nog een kans maakt. De stijging van de olieprijs in de voorbije maanden is daarbij niet onbelangrijk’, benadrukt Besix-topman Johan Beerlandt.

De vraag is ook wanneer de bouw effectief zal kunnen beginnen. ‘Het kan snel gaan. De Saoedi’s durven soms heel kordaat beslissen. Effectief beginnen met bouwen kan voor mij al in 2011. Met onze ervaring met de Burj Dubai moeten we op zes à negen maanden een degelijk voorstel kunnen doen’.

Volgens Johan Beerlandt is de crisis nog niet voorbij, maar heeft men bij Besix de situatie vandaag vrij behoorlijk onder controle. ‘Eind mei lag ons orderboek maar 7 procent onder het peil van begin dit jaar. Het moet haalbaar zijn om dit jaar  voor 1,5 mljard euro nieuwe orders  binnen te halen. Met een jaarproductie van 2,2 miljard euro, betekent dit dat we ons orderboek op drie miljard euro kunnen houden’, aldus Beerlandt.

Patrick LUYSTERMAN

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud