Bod onderdeel bredere samenwerking VRT/Belgacom

(tijd) - Volgens Didier Bellens, de gedelegeerd bestuurder van de beursgenoteerde telecomgroep Belgacom, is een bod voor het voetbalcontract een onderdeel van een bredere samenwerking met de VRT. Aan Franstalige kant zou hij graag de RTBF mee in de boot krijgen.

De strijd om het nieuwe contract belooft hard te worden. Belgacom kiest de zijde van de VRT. De openbare omroep onderhoudt al jaren goede relaties met het telefoonbedrijf en gaat ook meewerken aan het iDTV-project van Belgacom. Didier Bellens ziet de samenwerking nog breder. 'We spreken ook over video-op-aanvraag of de kruiselingse promotie van elkaars producten.'

Belgacom en de VRT sloegen tot nu enkel voor beperkte projecten de handen in elkaar, zoals voor de viering van 50 jaar tv. De samenwerking lijkt nu een nieuwe fase in te gaan. Dat kan grote gevolgen hebben voor de media- en de telecomsector. Tony Mary, de gedelegeerd bestuurder van de VRT en een ex-topmanager van Belgacom, beaamde donderdag dat de VRT dingt naar de voetbalrechten. Hij ging niet in op de samenwerking met Belgacom.

Voor Bellens is de ideale situatie dat er aan Franstalige kant samenwerking komt met de RTBF. 'Maar dat ligt een beetje moeilijk voor hen', zei hij zonder in details te treden. De RTBF toonde zich ook nog niet enthousiast over het iDTV-project van Belgacom.

Telenet heeft ook iDTV-plannen en wil voor het nieuwe contract ook in zee gaan met een partner. Maar volgens een bron dicht bij het dossier aarzelt Telenet nog tussen de VMMa (onder meer VTM) en SBS (VT4 en VijfTV). Het bedrijf praat ook met de VMMa over de programma-afdeling van Canal+, waarvoor het een partner of een koper zoekt.

Het ziet er dus naar uit dat zich met het voetbal als hefboom twee blokken aftekenen op de Vlaamse markt, in het verlengde van de strijd tussen de openbare omroep en de commerciële stations. Die strijd kende donderdag een nieuwe episode door het uitlekken van de voorstellen van de private zenders in verband met de VRT. Ze vragen een VRT zonder reclame en zonder jaarlijkse dotatieverhoging, met meer controle op de financiering en de uitzendingen. Mary reageert furieus. 'De commerciële omroepen willen van de VRT een staatsomroep maken. Ik versta niet dat mensen die zich verantwoordelijk noemen in een democratie zo'n dingen op papier zetten.' BB/MS

22185783

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud