Bonden De Post organiseren algemene staking

(tijd/belga) - Bij De Post is sinds dinsdagavond een 24-urenstaking aan de gang. In vrijwel alle grote Vlaamse steden wordt de staking goed opgevolgd. De postbonden protesteren tegen de beslissing van de directie om de beloofde werktijdvermindering niet in te voeren.

'In de verdeelcentra in Leuven, Vilvoorde, Gent, Aalst en Antwerpen is bijna niemand aan het werk gegaan. In de grote steden hebben veel werknemers zich verzameld voor de ingang van de postgebouwen en zijn er stakingspiketten opgesteld, maar over het algemeen zijn de meesten thuisgebleven', stelt Jan Eyndels, nationaal voorzitter van de liberale vakbond VSOA.

Ook in Brussel en Wallonië wordt de staking goed opgevolgd. Zowel in Charleroi als in Luik liggen de sorteer- en verdeelcentra plat. Ook in Namen en Libramont is dat het geval. Voorts houdt ook het sorteercentrum Brussel X de deuren gesloten. Dat meldt André Blaise van de christelijke vakbond CSC-ACV-Transcom. Michel Meyer van het CGSP-ACOD meldt dat alleen de werknemers van enkele kleinere kantoren aan de slag zijn gegaan.

De vakbonden delen mee dat de staking nog tot het einde van de week kan blijven duren. Naast de werking van de postkantoren zou dan ook de distributie ernstig in het gedrang komen.

In Limburg wordt de staking voor 55 tot 60 procent opgevolgd. Vooral de grote postkantoren hebben de stakingsoproep massaal opgevolgd. De kleinere kantoren deden dat in veel mindere mate. Dat blijkt uit een eerste rondvraag bij de postkantoren door de vakbonden. Volgens de vakbonden wordt er bij De Post in Vlaams-Brabant door 70 procent van het personeel gestaakt. De situatie is uiteenlopend naargelang het kantoor.

De vakbonden staken uit protest tegen de beslissing van de directie om een beloofde werktijdvermindering niet in te voeren. In de arbeidsovereenkomst 2001-2006 was een verkorting van de werkweek voorzien van 38 uur naar 36 uur. Maar vorige maand liet de directie van De Post weten dat zo'n vermindering van de werktijd niet langer financieel haalbaar is. De alternatieven die de directie voorstelde voor deze werktijdvermindering werden totnogtoe geweigerd door de bonden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud