Bonden Opel Antwerpen reageren teleurgesteld

(tijd/belga) - De vakbonden van Opel Antwerpen reageren donderdag teneergeslagen op het nieuws van de herstructurering. Ze zijn ook boos omdat de procedure van het sociaal overleg niet zou gerespecteerd zijn. Dinsdag komt er een internationale actiedag in alle GM-fabrieken van Europa, aldus Rudy Kennis van het ABVV.

Kennis reageert boos omdat de procedure van een Europese ondernemingsraad niet werd gerespecteerd toen de personeelsafgevaardigden donderdag naar Duitsland waren ontboden. 'We kregen op een persconferentie enkel het cijfer van 12.000 afvloeiingen te horen, zonder details per land. Het lijkt wel alsof men de mensen tegen elkaar wil opzetten', aldus Kennis. De bonden hopen vrijdag meer details te krijgen, en er een agenda voor de sociale onderhandelingen vast te leggen. Dinsdag zou er alvast een nationale actiedag komen, aldus Kennis. 'Dan zullen we het personeel van de verschillende ploegen in Antwerpen bijeenroepen om hen te informeren', zegt de vakbondsman.

Eddy De Decker van het ACV Metaal spreekt op zijn beurt van een 'pijnlijke beslissing' voor Antwerpen. 'Het cijfer van 300 afvloeiingen op een totaal van 12.000 lijkt niet veel, maar voor wie de fabriek kent blijft het zeer pijnlijk'. Hij wijst op het feit dat er bij Opel Antwerpen reeds een herstructurering liep, waarbij 820 mensen moesten afvloeien. 'De laatste fase van die herstructurering is nog maar pas, in juni, afgesloten. Met de nieuwe aankondiging lijkt het alsof we van de ene herstructurering naar de andere gaan'.

De Decker wijst er ook op dat de arbeiders bij Opel Antwerpen het voorbije jaar 'op de toppen van hun tenen' hebben gewerkt om de productiequota te halen. 'We zitten al aan de limiet van onze flexibiliteit. Met de 300 mensen die zouden verdwijnen, vragen we ons af wat er moet gebeuren als de markt weer aantrekt'.

22180550

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud